...
Innventiaforskare belönas för forskning på nanocellulosa
Innventiaforskaren Ali Naderi har tilldelats året Kompetensutvecklingspris.

Ali Naderi, som är forskare inom gruppen Papperskemi och Nanocellulosa vid Innventia, har tilldelats årets Kompetensutvecklingspris från Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond. Prissumman på 500.000 kronor går till utveckling av metoder för studier av nanocellulosabaserade material.

Kompetensutvecklingspriset gör det möjligt för Ali Naderi att tillbringa fem månader vid Stony Brook University i New York. Tillsammans med professor Benjamin S. Hsiao, som är en auktoritet inom karaktärisering av material med hjälp av röntgenspridning, kommer han att utveckla metoder för studier av NFC-baserade material (NFC = nanofibrillär cellulosa). Därmed ges större möjlighet till förståelse för hur NFC kan blandas och växelverka med olika material.

”Det känns mycket spännande! Jag har fått möjligheten att lära mig en analysmetod, som kan vara av stort värde för Innventias forskningsaktiviteter”, säger Ali Naderi.

”Avancerad analys är viktigt för att få ut hela potentialen hos nanocellulosa. Då kan de nya NFC-baserade materialen konkurrera på allvar genom sina unika egenskaper”, säger Anna Wiberg, som är forskningsledare för Papperskemi och Nanocellulosa vid Innventia.

Kompetensutvecklingspriset delas ut av HMK Carl XVI Gustaf den 12 april vid Skogsnäringsveckan i Stockholm. 
------------------------------------
Info om nanocellulosa:
Nanocellulosa är ett material med exceptionella styrkeegenskaper i klass med Kevlar, men till skillnad från Kevlar och andra material baserade på fossila råvaror, kan nanocellulosa produceras från rikligt förekommande förnybar skogsråvara.
Forskningen på olika nanocellulosabaserade applikationer kunde på allvar ta fart för fem år sedan, när Innventia startade världens första pilotanläggning för framställning av nanofibrillär cellulosa (NFC), en form av nanocellulosa som framställs genom delaminering av cellulosafibrer.
Nu studeras bland annat användning av NFC för att framställa elektriskt ledande pappersmaterial, barriärmaterial i förpackningar eller som styrkekomponent i papper, kartong och kompositmaterial.


-----------------------------------------
Fakta om priset:
Gunnar Sundblads Forskningsfonds årliga Kompetensutvecklingspris har delats ut sedan 2007. Priset ska främja utvecklingen av svensk massa- och pappersindustri mot förbättrade och nya produkter och tjänster som klarar en allt tuffare konkurrens. Priset ger möjlighet för en forskare i det svenska forsknings- och innovationssystemet att vistas i en utländsk forskningsmiljö, utveckla sig, skapa kontakter och hämta hem kunskap. Styrelsen för Stiftelsen Gunnar Sundblads Forskningsfond utses av Skogsindustriernas styrelse.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-03-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
cellulosa Forskning och utveckling FoU Innventia nanoteknik

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK