...
Tysklands ”De Gröna” kräver ökad satsning på bioplaster
Peter Meiwald, talesman för tyska miljöpartiet Bündnis 90/Die Grünen, kräver kraftigt ökade satsningar på bioplaster från tyska regeringens sida.

Sedan 1990 har tyska myndigheter satsat 100 miljoner euro (ca 926 miljoner kr) på forskning och utveckling av bioplaster och bionedbrytbara plaster. Men det tyska miljöpartiet Bündnis 90/Die Grünen och dess talesman Peter Meiwald tycker att den satsningen är för liten och ”ett dåligt skämt” och kräver nu att tyska regeringen kraftigt ökar sina ansträngningar på området.

Omkring två tredjedelar av de 100 miljoner euro, som tyska regeringen hittills satsat på bioplastområdet, har kommit från tyska jordbruksministeriets stödsystem för förnybara resurser. Av dessa har 30 miljoner euro investerats i utveckling av bioplastmaterial och cirka 26 miljoner euro på forskning kring kemiska och biotekniska processer. Knappt 10 miljoner euro har använts till produktutveckling och cirka 3 miljoner euro till marknadsföring och information.

De Grönas talesman Peter Meiwald säger till nyhetsorganet Agra Europe att tyska regeringens ekonomiska satsningar för att främja utveckling och produktion av biologiskt nedbrytbarta plaster är ”ett dåligt skämt” och han uppmanar regeringen att kraftigt öka sina ekonomiska satsningar.

”Om vi verkligen vill bli mindre beroende av fossila källor, måste regeringen anslå mycket mer medel för att stödja och främja plaster baserade på förnybara resurser”, säger Peter Meiwald, som också menar att siffrorna från regeringen visar att man de senaste decennierna försummat denna viktiga fråga.

”De investeringar, som gjorts, är bara en ´ekologisk kuliss´, som döljer en annars fossilinriktad miljöpolitik”, menar Peter Meiwald.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-03-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplast Forskning och utveckling FoU Miljö Tyskland

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK