...
Naturvårdsverket vill att plastkassen ska kosta 5 kr!
Naturvårdsverket föreslår ett lägstapris på plastbärkassar på 5 kronor. Avgiften ska gälla såväl livsmedelsbutikernas tunnare bärkassar som de tjockare plastkassar, som kunder i dag normalt erhåller gratis i exempelvis klädbutiker, bokaffärer, m fl.

Enligt ett EU-direktiv ska förbrukning av plastkassar minska med hälften till 2025. För att nå målet föreslår nu Naturvårdsverket i en rapport till regeringen ett lägstapris på 5 kronor per plastbärkasse...
”Naturvårdsverket bedömer att ett lägsta pris på alla plastbärkassar är vad som krävs, för att minska förbrukningen och öka återanvändningen,” säger Sandra Backlund, samhällsekonom på Naturvårdsverket.


Minskad förbrukning av plastbärkassar ska leda till en bättre miljö och effektivare resursanvändning. Medlemsländerna i EU har nu i uppgift att bidra till att få ner förbrukningen. I Sverige förbrukar vi idag mer än 80 kassar per person och år. 

Tunna plastbärkassar är den typen av kassar, som finns i livsmedelsbutiker. För att undvika att en minskad förbrukning av tunna plastbärkassar leder till en övergång till tjockare plastbärkassar, med ökad resursförbrukning som följd, föreslår Naturvårdsverket att även tjockare plastbärkassar omfattas av lägstapriset. Det innebär att alla plastbärkassar, det vill säga även kassar, som idag delas ut gratis i till exempel kläd- och bokhandeln, ska ha ett lägstapris på fem kronor!

”Det viktiga är att plastförbrukningen i samhället minskar. Sverige vill gå i täten inom EU:s miljöarbete. Världen har enats om ett globalt klimatavtal i Paris, och det är viktigt att ta stora kliv framåt i flera miljömål och inte minst är en giftfri miljö viktig”, säger Sandra Backlund. 

Naturvårdsverket föreslår att prisnivån bör utvärderas, när det finns ett underlag om svenska konsumenters priskänslighet, och hur mycket förbrukningen av plastbärkassar minskar.

Naturvårdsverkets rapport ”Minskad förbrukning av plastbärkassar” kan du läsa i sin helhet via pdf-länken nedan:

Ladda ner PDF: plastbarkassar.pdf


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-03-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bärkassar EU Miljö Naturvårdsverket Plast plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK