...
Här är bakterien som äter PET  – men det går för långsamt...
Mikroskopbild på den PET-ätande bakterien Ideonella sakaiensis.

Japanska forskare har upptäckt en stam av bakterier som kan äta den svårnedbrytbara plasten PET. Det rapporterar bland andra nyhetskanalen CNN. Vid kontakt med PET bryter bakterien långsamt ner plasten i dess beståndsdelar och dessa beståndsdelar kan sedan tas tillvara och användas för tillverkning av ny PET.

Bakterien, som har fått det vetenskapliga  namnet ”Ideonella sakaiensis”, tycks vara specialiserad på PET och kan inte bryta ner andra plastsorter. Vidare är bakteriens ”äthastighet” för långsam för praktiskt tillämpning – det tog bakterien sex veckor att bryta ner en tunn PET-film i laboratoriemiljö – men forskarna  har lyckats sekvensera bakteriens arvsmassa och hoppas genom manipulation kunna skapa en mer effektivt PET-ätande bakterie.

Den tyske biokemisten Uwe T. Bornscheuer säger, enligt CNN, att bakterien I. sakaiensis är den hittills enda kända organismen som helt kan bryta ner PET. 

”Att förstå hemligheten bakom plastätande organismer kan vara ett sätt att komma tillrätta med det globala plastproblemet och få oss att förstå hur naturen anpassar sig till konstgjorda material som plast. Och när vi förstår de underliggande principerna för hur nedbrytningen fungerar kan vi förhoppningsvis förbättra bakteriernas egenskaper så att de effektivare och snabbare kan bryta ner plasten”, säger Uwe T. Bornscheuer.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-03-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Forskning och utveckling FoU Miljö PET Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK