...
Ardagh ska investera 250 miljoner kronor i Limmared
En av de mest välkända kunderna till Ardaghs svenska glasfabrik är Absolut Company, vars välbekanta vodkaflaskor tillverkas i fabriken i Limmared.

Glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh Group ska investera 250 miljoner kronor i sin glasfabrik i svenska Limmared, mellan Gislaved och Borås.
Satsningen på Sverige och Limmared är ett strategiskt beslut, som bland annat grundar sig på en säker råvaruförsörjning av svenskt glaskross.


Sverige är världsledande på återvinning av glas och det är en viktig anledning till varför Ardagh väljer att investera en kvarts miljard i Limmared. Eftersom en allt högre andel av råvaran vid dagens glastillverkning består av återvunnet glas är en stor och stabil tillgång till återvunnet glas (glaskross) ett måste vid modern glastillverkning.

Den värdefulla glaskrossråvaran i Limmared kommer från Svensk Glasåtervinning i Hammar, som ansvarar för att samla in och återvinna alla glasförpackningar, som sätts på den svenska marknaden.

”Tack vare de system, som vi har i dag, har vi lyckats skapa ett fantastiskt cirkulärt system, där avfall blir en attraktiv råvara. Och där Sverige blivit världsbäst på återvinning, vilket är något vi bör vara stolta över. Den svenska glasåtervinningen är nog ett av de bästa exemplen på cirkulär ekonomi”, säger Hans Standár, VD för Svensk Glasåtervinning.

Limmareds glasbruk i Västra Götaland grundades 1740 och är i dag Sveriges enda förpackningsglasbruk. Kunderna är många och välkända som exempelvis The Absolut Company, Kopparbergs Bryggerier, Åbro, Orkla och Santa Maria.

En ofärgad glasförpackning består idag av 50 procent krossglas, medan det vid tillverkning av bruna och gröna flaskor används upp mot 90 procent krossglas. Resten är jungfruliga råvaror, som måste importeras.

”För oss är det extremt viktigt att ha en säkrad och stabil råvaruförsörjning. Glaskrossen har många fördelar, dels kan den återvinnas hur många gånger som helst, utan att förlora sina egenskaper. Dels krävs det 20 procent mindre energiåtgång vid produktionen än när man utgår från jungfruliga råvaror. En ytterligare vinst är att koldioxidutsläppen blir lägre. Närheten till våra kunder gör även att det blir minsta möjliga miljöbelastning i form av transporter jämfört med att importera glasförpackningar från utlandet”, säger Bo-Lennart Nilsson, VD för Ardagh Glas Limmared AB.

N.B.: År 2015 samlades 201.179 ton glasförpackningar in i Sverige, vilket motsvarar en återvinning på hela 94 procent.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Absolut Absolut Vodka Ardagh återvinning Glas Glasförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK