...
Nu har vi svenskar slagit nytt pantningsrekord igen!
Vi pantar mer och mer burkar och PET-flaskor för varje år, enligt färsk statistik från Returpack.
”Sverige är ett av de bästa länderna i världen, när det gäller pantning”, säger Katarina Lundell.

I Sverige pantar vi mer och mer för varje år och enligt färsk statistik från Returpack satte vi under 2015 nytt rekord. I snitt pantade vi 171 burkar och PET-flaskor per person. Året innan var snittet 169 stycken. Totalt återvann vi cirka 1,69 miljarder pantbelagda förpackningar ,vilket motsvarar en energibesparing på 325 miljoner kWh.

”Sedan pantsystemet infördes i Sverige för drygt 30 år sedan, har antalet pantade förpackningar ökat stadigt varje år och idag återvinns omkring 84 procent av alla burkar och PET-flaskor. Det gör oss till ett av de bästa länderna i världen, när det gäller pantning”, säger Katarina Lundell, kommunikationschef på Returpack, som driver Pantamera i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor.

Orsakerna till den ökade återvinningen är flera. Dels har vi blivit mer miljömedvetna, dels har det blivit enklare att panta, eftersom det finns alltfler  platser, där man kan lämna sina tomma burkar och PET-flaskor. Pantamera samarbetar bland annat med campingplatser, småbåtshamnar, fjällanläggningar och ett ökande antal föreningar. Pantamera finns också på turistorter, badstränder och festivaler.

”Vi jobbar ständigt med att öka tillgängligheten och göra det lätt att göra rätt. Vi vill vara en förebild inom det som kallas ”nudging”, vilket innebär att man knuffar invånarna i rätt riktning och underlättar miljösmarta och hållbara val. Två av de senaste nudging-exemplen är de pantrör, som finns på många platser bredvid papperskorgar utomhus samt de nya storpantarautomater, som vi testar på ett antal platser runt om i landet”, säger Katarina Lundell.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Metall Metallförpackningar pant Pantamera pantautomat PET Returpack

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK