...
"Massklippning" invigde Husums kartongmaskin
Sex honoratiores klippte banden i en gemensam aktion och invigde därmed Metsä Board Husums nya falskartongmaskin.
Den nya kartongmaskinen i Husum är invigd. Maskinen kan producera 400.000 ton falskartong om året.

Flera prominenta gäster närvarade, då Metsä Board Husums nya falskartongmaskin officiellt invigdes. Ceremonin innebär att en ny era inletts för bruket, som nu är inriktat mot kartongproduktion.
Invigningen skedde den 13 april och banden till den nya falskartongmaskinen ”massklipptes” i en gemensam aktion av Sveriges närings- och innovationsminister Mikael Damberg, Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, Örnsköldsviks kommunstyrelses ordförande Glenn Nordlund, Pappers ordförande i Husum Kenneth Olsson, Metsäliitto Osuuskuntas styrelseordförande Martti Asunta och Metsä Boards verkställande direktör Mika Joukio.


Efter omfattande strukturella förändringar är Metsä Board Husum nu ett integrerat kartong- och massabruk och en betydande lokal arbetsgivare. Projektet, som tagit drygt ett år, innebär en investering på 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) och omfattar en produktionslinje för falskartong, förbättringar i brukets massafabrik samt en utbyggnad av hamnen. 

Den nya kartongmaskinen har en kapacitet på 400.000 årston och producerar falskartong i ytvikter mellan 175 g/m2 och 350 g/m2. Målsättningen är att avsätta produktionen från den nya falskartonglinjen till Amerika liksom globalt för applikationer som muggar, tallrikar och brickor av kartong för den växande matservicemarknaden.

”Bruket i Husum har bästa tänkbara teknik, stor kunskap hos de anställda och ett idealiskt läge vid havet med egen hamn. Dessa faktorer stöder också våra kunders framgång”, säger Mika Joukio, koncernchef för Metsä Board. 

Även om invigningen officiellt skedde nu i april, så har den nya kartongmaskinen testkörts och till vissa delar varit igång sedan före årsskiftet och sedan början av februari i full drift.

”Uppstarten har gått bra och vi är nöjda med kvalitetsnivån och med hur snabbt vi uppnådde den”, säger Anders Ek, platschef Metsä Board Husum.

I november ifjol offentliggjorde Metsä Board ytterligare en investering i Husum: för 38 miljoner euro (ca 350 miljoner kronor) ska man bygga en extruderingslinje för beläggning av kartong med tillhörande infrastruktur. Linjen tas i bruk under det första halvåret 2017. Syftet med investeringen är att utöka den nu inledda satsningen på kartong för livsmedel och matservice ytterligare.

I Husum har Metsä Board redan tidigare byggt om en pappersmaskin till en linermaskin för produktion av bestruken och obestruken helblekt liner för högkvalitativa wellpappförpackningar. Maskinen tillverkar liner i ytvikter från 70 till 200 g/m2 och har kapaciteten 300.000 årston.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Husum Kartong Kartongmaskin Metsä Board

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK