...
Ny revolutionerande robotcell används av dansk grafisk kund
”Vi revolutionerar den grafiska industrin!”, skriver Yaskawa Nordiv i sitt pressmeddelande om robotcellen Levanto.
Poul Mikkelsen, platschef hos danska Stibo Graphic, är nöjd att automationen har bidragit till färre tunga lyft för medarbetarna.

Yaskawa Nordic AB med huvudsäte i småländska Torsås har tillsammans med danska Teknologisk Institut och kunden Stibo Graphic i Horsens utvecklat en robotcell, som revolutionerar inom grafisk industri.
Med konceptet ”Yaskawa Levanto” försvinner ett antal tunga lyftmoment ,samtidigt som produktiviteten i verksamheten ökar dramatiskt.
Roboten med sina unika gripdon har utvecklats för att ha samma funktion och varsamma handlag som en människa, allt för att inte göra märken på pappersarken, som hanteras.


Yaskawa, som är ledande tillverkare av tvåarmade robotar (MOTOMAN) för industriellt bruk, har tagit fram ett automationssystemet Yaskawa Levanto för den grafiska branschen. Systemet innebär att robotcellen lyfter och luftar pappersark, som kommer direkt från en tryckpress, vilka sedan beskärs i olika format för att slutligen exempelvis bli broschyr eller bok. Roboten hanterar buntar med ark ned på ett vibrationsbord, där arken med hjälp av högfrekvens skakas i rätt läge, så att de ligger i en rät linje inför skärningen. Efter skakning flyttas arken automatiskt vidare till skärmaskinen, efter det tar operatören vid och låter skärmaskinen utföra sitt jobb på konventionellt vis.

Just en sådan anläggning är i drift hos det danska tryckeriet Stibo Graphic, där roboten går i treskift. Poul Mikkelsen, platschef, är en av dem som har blivit övertygad om att effektiv robotautomation är framtiden genom att människa och maskin arbetar tillsammans:
”Våra medarbetare är idag mycket positiva till att ett tidigare tungt och monotont arbete har blivit lättare, roligare och effektivare. Automationen har dessutom fått oss att se med andra ögon på hela vår produktionsprocess. Ökad produktionskapacitet och halverad bemanning i mantimmar är resultatet”, intygar han.

Standardiserade robotsystem kan inte på ett tillräckligt effektivt sätt hantera ett tryckeris många, små och varierande upplagor samt ständigt inkommande nya uppdrag. Här krävs ett intuitivt operatörsinterface som tillåter snabba och enkla omställningar för nya produkter och format. En ytterligare faktor är att man inte på något vis får lämna några tryckmärken från gripdon på de pappersark som hanteras. Här kommer en speciell och patenterad gripdonsteknik in i bilden – som en av nyckelfaktorerna i ”Levanto-konceptet” och dess funktionalitet.

----------------------------------------
Yaskawa Nordic AB betecknar sig som Nordens största systemhus för robotiserade automationslösningar. Företaget grundades på 1970-talet i Torsås och är idag en del av Yaskawa Electric Corporation, en av världens ledande tillverkare av industrirobotar, el- och servomotorer samt styrsystem, med över 300.000 MOTOMAN-robotar installerade över hela världen. 
Yaskawa Nordic erbjuder robotlösningar för i stort sett alla branscher och användningsområden, bland annat förpackningsrelaterade områden som materialhantering, paketering och pallettering.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
DTI Övrigt Prepress Robotteknik

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK