...
Rexam och Ball säljer över 20 burkfabriker till Ardagh!
Ardagh Group ska förvärva över 20 dryckesburksfabriker från Rexam, och Ball. (Bild Ball Packaging Europe)

Glas- och metallförpackningskoncernen Ardagh Group har träffat avtal om att förvärva mer än 20 dryckesburksfabriker från brittiska Rexam plc och Ball Corporation, USA. Anläggningarna är belägna i Europa, USA och Brasilien.
Köpesumman uppges till 3,42 miljarder US-dollar (ca 28 miljarder kronor) och den omfattande affären beräknas vara genomförd i slutet av juni i år, samtidigt som den länge aviserade fusionen mellan Rexam och Ball förväntas bli genomförd.


Enligt ett pressmeddelande från Ardagh Group omfattar förvärvet dryckesburks- och burkändsfabriker från både Rexam och Ball. 10 burkfabriker samt två burkändsfabriker finns i Europa, sju burkfabriker och en burkändsfabrik i USA samt två burkfabriker i Brasilien. Dessutom ingår även vissa utvecklings- och supportanläggningar i Tyskland, Storbritannien, Schweiz och USA i avtalet.

Enligt Ardagh Group var den sammanlagda omsättningen år 2015 för de anläggningar, som omfattas av avtalen med Rexam och Ball, cirka 3 miljarder US-dollar (ca 24,5 miljarder kronor). Förvärven kommer att göra Ardagh Group till den tredje största dryckesburkstillverkaren i världen. I Europa blir man nummer två och i USA och Brasilien nummer tre.

Ardaghs verksamheter inom metallförpackningar har hittills inte omfattat dryckesburkar, men om de nu aviserade förvärven godkänns av berörda konkurrensmyndigheter och därmed också Balls köp av Rexam genomförs som planerat, så kommer alltså Ardagh ”over night” att bli en av de största dryckesburksaktörerna globalt.

”Vi är glada att kunna utöka vår verksamhet inom konsumentförpackningar och bli ledande inom dryckesburkar. Även om vi för närvarande inte är verksamma inom dryckesburksmarknaden, så blir de verksamheter vi ska förvärva från Rexam och Ball ett starkt komplement till våra existerande verksamheter inom glas- och metallförpackningar”, säger Ardagh Groups styrelseordförande Paul Coulson.

Om de avtalade förvärven går igenom kommer Ardagh Group att omfatta 110 anläggningar i 22 länder. Antalet anställda kommer att uppgå till över 23.000 personer och den globala omsättningen beräknas överstiga 8,8 miljarder US-dollar (ca 71,4 miljarder kronor).

------------------------------------------
N.B.: 
Ball har inga tillverkningsenheter i Skandinavien, medan Rexam har två burkfabriker i regionen: Rexam Bevarage Can Fosie AB i Malmö och Rexam Beverage Can Fredericia A/S i Danmark. Några uppgifter om exakt vilka fabriker och anläggningar, som ingår i köpeavtalet, har dock ännu inte offentliggjorts.
Enligt tidigare information är det ett krav ur konkurrenssynpunkt, bland annat från EU-kommissionen, att ett visst antal av Rexams och Balls burkfabriker avyttras, innan Balls köp av Rexam kan genomföras (Läs HÄR)
 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-27

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ardagh Ball Dryckesburkar Dryckesförpackningar förvärv Köp/Försäljning/Samgående Metall Metallförpackningar Rexam

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK