...
Chokladprovning på programmet när ministern besökte  Fors bruk
Landsbygdsministern Sven-Erik Bucht   fick testsmaka choklad, som varit i kontakt med kartong.
Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht flankerad av Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och Cecilia Carter, platschef på Fors Bruk.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht har besökt Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta. Fokus under besöket var innovationer och nya produkter från skogen. Men ministern fick också tillfälle att själv prova på hur man vid bruket kvalitetssäkrar kartongen genom att testsmaka choklad, som varit i kontakt med kartong...

Besöket inleddes med att Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall berättade om företagets globala och svenska verksamhet. 
”Vi är det största skogsindustriföretaget i Sverige både till produktionsvolymer och antal medarbetare. Vi är dessutom det enda skogsindustriföretaget, som är verksamma inom alla produktområden”, berättade Per Lyrvall.

Per Lyrvall berättade också att Stora Enso-koncernen satsar en miljard kronor årligen på forskning och utveckling, där man speciellt arbetar för att hitta nya produkter från skogen. Som konkreta bevis på Stora Ensos satsningar inom innovationsområdet framhöll Per Lyrvall fjolårets etableringar av två nya innovationscenter i Stockholm respektive Helsingfors.

”Vid innovationscentret i Stockholm arbetar vi med att finna nya biobaserade produkter. I Helsingfors handlar det om att skapa nya förpackningslösningar. Vi satsar mycket inom digitala och intelligenta förpackningar. Att lyckas göra mer formbara förpackningar är också på gång. Vi har varit lite väl fyrkantiga tidigare”, sade Per Lyrvall.

Cecilia Carter, platschef på Fors Bruk, berättade om brukets senaste innovationer och produkter. 
”Ifjol lanserade vi en helt ny kartongkvalitet, Performa Brilliance, som används till lyxförpackningar för parfym och kosmetika. Det unika med denna kartong är att den är väldigt vit och slät, vilket gör att den passar bra för avancerade tryck på förpackningar. Att vi har fått äran att leverera kartongen till Zlatans parfymförpackningar är roligt och ett bevis för den höga kvalitet som vi har på våra produkter”, berättade hon.

Vid verksamhetsbesöket ingick förutom presentationer även en guidad tur på bruket, så Sven-Erik Bucht fick möjlighet att se hur det går till att tillverka kartong. Dessutom fick han själv prova på att kvalitetssäkra kartongen genom att testa choklad. 
”En stor del av kartongen som tillverkas på Fors Bruk används till förpackningar för livsmedel och då är det viktigt att kartongen är helt lukt- och smakfri, när den levereras till kunderna runt om i världen. En del i vår kvalitetskontroll är att vi har en smakpanel. Panelen testar choklad, som varit i kontakt med kartong, för att garantera att den är fri från bismak”, berättade Cecilia Carter. 

Besöket var landsbygdsministerns första, i egenskap av minister, vid någon av Stora Ensos verksamheter. 
”Vi uppskattar att politiker och andra beslutsfattare besöker oss, så de får en ökad förståelse för vår verksamhet. Vi är måna om att de fattar beslut, som gör att vi får rätt förutsättningar för att kunna fortsätta att utveckla vår verksamhet”, kommenterade Per Lyrvall.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-04-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Fors Fors Bruk Forskning och utveckling FoU Kartong Kartongförpackningar Kartongmaskin Performa Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK