...
Trio från Brobygrafiska tog hem årets svenska PIDA
Den vinnande trion från Brobygrafiska: fr.v. Kinna Andersson, Josefine Johansson och Viktor Andersson.
Det vinnande bidraget är en tekniskt kreativ förpackning för en stektermometer, som kan kopplas till en app.

Samtliga pristagare i årets svenska PIDA samlade på bild tillsammans med Elin Li från BillerudKorsnäs (med armarna mot skyn!).

En snygg och tekniskt kreativ förpackning för en stektermometer – kreerad av en trio från Brobygrafiska –  vann årets svenska upplaga av BillerudKorsnäs internationella designtävling Packaging Impact Design Award, mera känd under förkortningen PIDA.
Kinna Andersson, Viktor Andersson och Josefine Johansson heter de tre studenterna, som kammade hem tävlingens finaste pris – ”Winner All Categories”.


”Det känns alldeles fantastiskt att vinna PIDA med så många coola bidrag som var värda priser”, säger Viktor Andersson.

Den vinnande förpackningen var designad för en stektermometer och konceptet bygger på värmekänslig tryckfärg och kommunikation med en app, som bl. a visar termometerns aktuella temperatur.
Bidraget löser på ett kreativt sätt årets uppgift: ”Electronic Connection” som handlade om att skapa smarta och tekniskt innovativa förpackningslösningar.

”Det vinnande bidraget präglas av tydlighet, snygg design och kreatörer, som tänkt lite utanför boxen. Lösningen står fram på ett tilltalande sätt på butikshyllan och ger en känsla av kvalitet. Skaparna har vågat utmana det traditionella och vi i juryn får lite ´Apple-känsla´ av bidraget”, skriver juryn i sin motivering.

Som initiativtagare till PIDA vill BillerudKorsnäs utmana konventionella förpackningar och driva utvecklingen av förpackningsdesign framåt.
”Med PIDA vill vi dels sporra kreativitet och väcka intresse för framtidens förpackningsdesign, dels lyfta fram nya, unga talanger och sammanföra dem med branschens olika aktörer. Tävlingen är på så sätt en viktig satsning på utveckling i branschen”, säger Elin Li, Business Development Director på Cartonboard BillerudKorsnäs.

Tävlingen har arrangerats årligen sedan 2005 i samarbete med ledande högskolor och universitet i Frankrike, Tyskland och Sverige. Varje år deltar omkring 200 studenter och i år deltog 41 studenter i den svenska upplagan av tävlingen.

”Kvaliteten på årets bidrag var genomgående hög. En tydlig trend bland årets tävlande var att den nya generationens förpackningsdesigners förlitar sig oerhört mycket på uppkopplingen mot molnet med hjälp av appar och mobiltelefoner”, säger juryns ordförande Bo Wallteg.

I årets jury ingick flera namnkunniga branschspeciallister och förutom priset ”Winner All Categories” delades det ut tre andra utmärkelser i följande kategorier:

Best Level of Shelf Impact” vann Elin Vennerström, Jakob Westin och Linnea Åkerberg med bidraget BLANCA.
Deras förpackning för en eltandborste är både föredömligt snygg, tydlig och enkel. Dessutom har den en annorlunda teknisk funktion i form av en fläck med kod som går att scanna.

”Best Level of Innovation” gick till Jonathan Jonsson, Alexandra Forssén och Linn Karlsson och deras bidrag Stubb.
De har tagit fram en hållbar och smart förpackning för en elektronisk rakhyvel. Med hjälp av elektroder i botten skickar den ett tyst larm till kassan, om någon försöker stjäla dess innehåll.

Best Level of User Friendliness” vann Elin Wadsten och Cherrie Rahbar med bidraget Vibe, Yours Truly, som är en elegant och hållbar förpackning för en vibrator.
Förpackningen har en unik vattenstämpel, som leder till en applikation med produktinformation, community och nyhetsflöde.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-05-30

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs Brobygrafiska design designer förpackningsdesign förpackningstävling Kartong Kartongförpackningar PIDA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK