...
BillerudKorsnäs: ”Vår täta förpackning är en revolution”
BillerudKorsnäs och Bosch har tillsammans utvecklat Axello ZAP - en helt tät pappersförpackning för torra livsmedel.
Axello ZAP är perfekt för produkter, som pasta, havregryn, mjöl, ris, müsli och socker, samt ett stort antal produkter, som inte är livsmedel.

Vi introducerar en revolution: en hållbar och dammtät förseglad pappersförpackning för torra livsmedel”
Så betecknar BillerudKorsnäs det nya förpackningskoncept, som man utvecklat tillsammans med Bosch.
BillerudKorsnäs skriver i ett pressmeddelande att nu är det möjligt att ersätta konventionella förpackningar för torra livsmedel med den första dammtäta förpackningen helt av papper, som tillverkas, fylls och förseglas i en vertikal tillverkningslinje (VFFS-linje). 
Axello Zap, som förpackningen heter, ger ren miljö, rena hyllor och en ren leverantörskedja utan att kompromissa med materialstyrka och stabilitet.


BillerudKorsnäs fortsätter sitt arbete med att lösa de framtida förpackningsutmaningarna. Tillsammans med Bosch Packaging Technology lanserar företaget nu världens första förseglade pappersförpackning. Det här innebär att varumärkesägarna kan minska miljöpåverkan och förbättra kundupplevelsen genom att välja pappersförpackningar i stället för plast. Denna revolutionerande lösning är perfekt för torra livsmedel och håller både hyllorna och miljön renare. 

”Vi strävar efter att utmana konventionella förpackningar och detta är då ett naturligt steg - ett av många som kommer. Genom att arbeta brett tillsammans med maskinleverantörerna kan vi utforska och frigöra potentialen i våra material för att hitta nya lösningar på förpackningsproblem”., säger Johan Nellbeck, SVP Packaging Paper, BillerudKorsnäs. 

Företaget skriver att nyckeln till framgång i detta fall är ett givande samarbete med Bosch. I kombination med BillerudKorsnäs Axello® ZAP-papper, speciellt utvecklat för att vara starkt och tåligt nog för att användas i Bosch PME ZAP, den första VFFS maskinen med ZAP-modul, och företagets expertkunnande om förpackningsmaterial, har samarbetet med Bosch lett till denna innovation.

”Det unika konceptet hade inte varit möjligt utan ett gott samarbete mellan de båda företagen. Tillsammans har vi utvecklat en helt unik lösning”, säger Joachim Dittrich, chef för produktdivisionen Liquid Food hos Bosch Packaging Technology och ansvarig för VFFS ZAP-portföljen.

Förutom att materialet är helt av papper och därför förnybart, återvinningsbart och biologiskt nedbrytbart, är den nya förseglade pappersförpackningen också damm- och insektstät. Den håller livsmedlet inne och föroreningarna ute under transport och på hyllan, vilket ger en renare miljö och mindre livsmedelsspill. Allt handlar om papperskvaliteten i kombination med att förpackningen försluts på ett säkert sätt. 

BillerudKorsnäs skriver att marknaden för den nya förpackningslösningen är enorm. Den är perfekt för ett brett spektrum av produkter, som pasta, havregryn, mjöl, ris, müsli och socker, för att inte nämna det stora antalet produkter, som inte är livsmedel och som idag har förpackningar baserade på fossila material.

En nyligen genomförd LCA-undersökning bekräftar att Axello ZAP-förpackningen ger 65 procent lägre koldioxidutsläpp än motsvarande plastförpackning (källa: Life Cycle Assessment, Report U5052, IVL, 2015).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
BillerudKorsnäs Bosch Förpackningsutveckling Livsmedel Livsmedelsförpackningar Pappersförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK