...
Hänt på drupa: Branschen säger inte längre no-no till nano...
Många av Landas maskiner har manöverpaneler som mer påminner om något från TV-serien Star Trek..

Flexibla förpackningar kan tillverkas i hastigheter upp till 200 meter i minuten med Landa W10 Nanographic Printing.

Till höger tre ton med spill från konventionell metallisering, i flaskan till vänster spillet från samma volym metallisering med Landas nya teknik.

På drupa 2012 fanns Benny Landa på plats och visade sin ”nanographyteknik” för första gången. Jättesnygga och spännande maskiner, men tyvärr var inte trycket lika spännande och snyggt. Nu verkar man dock ha fått ordning på detta och på drupa 2016 hade man en av de större montrarna, där de nya maskinerna fanns på plats och en jättelik teater, där Benny Landa hade show ett antal gånger per dag. I montern fanns tryckpressar, som vände sig mot alla potentiella produktionsområden. 

I samband med en välbesökt presskonferens kunde man släppa information om de första kunderna, som kan räkna med att få sina pressar under första halvåret 2017. 

Den första pressen i världen kommer hamna hos Elanders, vars Peter Sommer var på plats i Düsseldorf.

”I början av 2017 räknar vi med att få maskinen uppställd, i vårt tryckeri i Stuttgart”, berättar Peter Sommer, som är ansvarig för Print och Packaging för Elanders i Europa, allt enligt Sign&Print

Det är S10P-modellen, som kommer att placeras ut först. Den trycker 13.000 B1-ark i timmen. Den snabbaste Landamaskinen – rullmatade W10P – producerar motsvarande 34.000 B1-ark i timmen. Det är ännu inte fastställt, när den kommer i produktion.

Det fanns de som var ”värre”. Cimpress har för avsikt att köpa 20 (!) pressar om körningen med den försa betamaskinen faller ut väl. Det skulle i så fall kunna bli den största digitala affären hittills inom kommersiellt tryck. 

Landa har dessutom skrivit under ett strategiskt samarbetsavtal med Quad/Graphics, som också vänder sig mot den kommersiella sidan.

Och förpackning då, frågar sig kanske någon? Jodå, det är på väg också. Den tyska falskartongtillverkaren colordruck Baiersbronn blir den första kunden på Landa S10 Nanongraphic Printing Press. Den kommer att få en central placering i företagets nybyggda, 3.000 kvadratmeter stora anläggning för digital förpackningsproduktion. 

Betasite för storformat blir Imagine!, stor tillverkare av POS-displayer och in-store skyltar i USA. 

Landa W10 Nanographic Printing är benämningen på en speciell press för flexibla förpackningar. Den kan trycka på alla standardmaterial i den här kategorin i hastigheter på upp till 200 meter i minuten. Den kör i fyra till åtta färger med en upplösning på 1.200 dpi och i banbredden 1.050 mm.

En annan intressant nyhet från Landa är Nano-Metallography, en teknik för metallisering, där man inte utgår från folie och en teknik, som i princip inte genererar något spill. Enligt Landa innebär det att man kan halvera kostnaden för metallisering. Dessutom fungerar metalliseringen i mikrovågsugnar. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-08

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Benny Landa digitaltryck drupa förpackningstryck nanoteknik tryckpress

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK