...
Landshövdingebesök vid Stora Ensos kartongbruk
Fr v Ulrika Lilja, kommunikationschef, Stora Enso, Ylva Thörn, landshövding Dalarna, Cecilia Carter, platschef Fors Bruk och Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso.

Dalarnas landshövding Ylva Thörn har för första gången besökt Stora Ensos kartongbruk i Fors utanför Avesta.
”Stora Enso betyder mycket för Dalarna och gör ett stort avtryck genom den breda verksamhet de har här i regionen med skogen och tillverkningen av papper och kartong. Dagens besök på Fors Bruk var väldigt positivt. Man känner att det finns en framåtanda på bruket. Medarbetarna har tillsammans klarat av många utmaningar och lyckats finna nya produkter och lösningar för att kunna vara med och konkurrera på en global marknad”, summerade Ylva Thörn sitt premiärbesök på Fors Bruk.


Besöket inleddes med att Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall och kommunikationschef Ulrika Lilja berättade om företagets globala och svenska verksamhet. Det var givetvis ett extra fokus på den verksamhet, som Stora Enso har i Dalarna. Det var i Falu Gruva som företaget startade sin verksamhet så tidigt som på 800-talet...

”Vi är stolta över vår historia och är världens äldsta aktiebolag. Det finns dokumenterat redan 1288 att det köptes och såldes aktier i Stora Kopparbergs Bergslags AB”, berättade Per Lyrvall.

Stora Kopparbergs Bergslags AB blev sedermera Stora, som 1998 gick samman med finska Enso och Stora Enso bildades. Idag är Stora Enso ett av världens ledande skogsindustriföretag och i Sverige det största skogsindustriföretaget, både om man ser till produktion och antalet medarbetare. 

Ulrika Lilja presenterade hur de globala megatrenderna i världen som t ex befolkningsökning, urbanisering, klimatförändringar och miljömedvetenhet bidrar till en ökad efterfrågan på mer förnybara material som exempelvis träprodukter och kartong. 
”Vi inom Stora Enso verkar inom en otrolig framtidsbransch med vår förnybara och återvinningsbara råvara skogen”, konstaterade Ulrika Lilja. 

Cecilia Carter, platschef på Fors Bruk berättade om brukets verksamhet och strategin att vara ett nischbruk för kartong med höga kvalitetskrav, som t ex kartong till livsmedel och lyxförpackningar för parfym och kosmetika. Ledorden för bruket är hög flexibilitet och kundfokus.
”Att vi har fått äran att levererera kartongen till Zlatans parfymförpackningar är roligt och ett bevis för den höga kvalitet som vi har på våra produkter”, berättade Cecilia Carter.

Utmaningar inom kompetensförsörjning och infrastruktur diskuterades också innan det var dags för Ylva Thörn att få en guidad tur på bruket för att få se hur det går till att tillverka kartong. Besöket avslutades med att hon tillsammans med delar av brukets ledningsgrupp fick prova på en del i brukets kvalitetskontroll genom att testa choklad. 

”Vi har en smakpanel på Fors Bruk för att garantera att kartongen är helt lukt- och smakfri när den levereras till kunder runt om i världen. Det är viktigt eftersom en stor del av kartongen som tillverkas på Fors Bruk används till förpackningar för livsmedel”, sa Cecilia Carter.

Fakta:
I Dalarna har Stora Enso cirka 1.250 medarbetare fördelade på Fors Bruk, Kvarnsvedens Bruk, Stora Enso Skog, Falu Rödfärg och f.d. huvudkontoret i Falun.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Fors Fors Bruk Kartong Kartongförpackningar Övrigt Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK