...
Mikrosfärer från AkzoNobel ger förbättrade vinkorkar
Traditionella vinkorkar får bättre egenskaper om mikrosfärerna Expancel tillförs.
”Vi har bara börjat utforska potentialen för Expancel”, säger Sylvia Winkel Pettersson, AkzoNobel.

Mikrosfärerna Expancel tillverkas här, i AkzoNobels fabrik i Stockvik utanför Sundsvall.

AkzoNobels mikrosfärprodukter under varumärket Expancel är godkända för livsmedelskontakt enligt ett beslut av US Food and Drug Administration (FDA). Det innebär att de mikroskopiska och gasfyllda plastkulorna, som ger bättre egenskaper åt förslutningar av naturlig kork, nu kan användas i vinkorkar även i USA och andra länder, där man följer FDA:s beslut.

Genom att blanda Expancel-kulor med söndermald naturlig kork får man en förslutning, som både är lättare att få på plats och som formar sig efter flaskhalsen samt ger en perfekt tätning. Kork med Expancel kan också eliminera problemet med s. k. ”cork taint”, dvs att vinet får en dålig lukt eller smak från förslutningen. 

”Vi vet att ett av de stora problemen för vinproducenterna är just ´cork taint´. Detta problem kan nu minskas eller helt elimineras genom användande av Expancel-försedda vinkorkar. Det blir nu möjligt att lagra vin i årtionden utan att riskera att vinet är förstört, när det korkas upp”, säger Sylvia Winkel Pettersson, som är chef för marknadsföring och försäljning för Expancel.

Mikrosfärer är små sfäriska partiklar (10-50 mikrometer i diameter), bestående av ett termoplastiskt skal, som kapslar in en gas. Om man tillför värme kan mikrosfärerna expandera dramatiskt upp till 60 gånger sin ursprungliga volym. AkzoNobels Expancel-sfärer är mycket komprimerbara och har en förmåga att återgå till sin ursprungliga form. Detta är egenskaper som utnyttjas i vinkorkarna och bland annat förenklar själva förslutningsprocessen och ger effektivare tätning.

”Vi har bara börjat utforska potentialen för Expancel. På förpackningsområdet slutar möjligheterna inte vid vinkorkar – produktens mångsidighet gör att den säkert kan användas till innovativa förpacknings- och tätningslösningar för ett flertal livsmedelsprodukter. Med Expancel har vi definitivt kompetens att utveckla livsmedels- och dryckesförpackningar ytterligare”, säger Sylvia Winkel Pettersson.

AkzoNobel är världsledande på tillverkning av Expancel och produktionen sker i bolagets fabrik i Stockvik utanför Sundsvall. Förutom vinkorkar används mikrosfärerna från AkzoNobel i exempelvis skosulor och tennisbollar, men också för att förbättra egenskaperna hos tryckfärger, papper och plast.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
AkzoNobel förslutning USA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK