...
Gaia får EU-bidrag för att utveckla sitt biomaterial
Åke Rosén, Gaia BioMaterials grundare, gläds åt EU:s intresse för företagets biomaterial.

Helsingborgsbaserade Gaia BioMaterials AB har tillsammans med Båstad kommun och avfalls- och återvinningsföretaget NSR fått cirka 30 miljoner kronor i bidrag i EU:s LIFE-projekt. Pengarna ska användas för att Gaia ska kunna vidareutveckla sitt biomaterial, som bland annat kan användas för tillverkning av olika förpackningstyper, där det kan ersätta konventionell fossil plast..

Anledningen till att EU och LIFE, som är EU-kommissionens ekonomiska verktyg för miljön, fått upp ögonen för Gaia och bolagets biomaterial är att Gaia vunnit en upphandling och ska producera miljövänliga bioplastförkläden till Region Skåne.

”Region Skånes metod för arbete med innovationsupphandling har bidragit till att Gaia får den här möjligheten. Det är glädjande att vårt arbete med upphandlingar ger ringar på vattnet. Gaias expansion bidrar till att öka andelen förnyelsebara material och skapar fler jobb i Skåne”, säger Amela Hodzic, regionråd med ansvar för upphandling.

Gaias förkläden är tillverkade av biomaterial som sockerrör, stärkelse och kalk. Enligt företaget kommer de miljövänliga förklädena att sänka koldioxidutsläppen med 250 ton per år.  Förklädena ska nu börja testas i tre verksamheter i Region Skåne.

”Vi ser fram emot att kunna bidra till en bättre miljö med våra produkter och att EU-LIFE intresserar sig för vår utveckling av biomaterial visar på en stor vilja till smarta investeringar i syfte att nå fossilfria samhällen”, säger Åke Rosén, som grundat  Gaia Biomaterials och som är ansvarig för forskning och utveckling.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial Bioplast Ekonomi EU Gaia Övrigt Plast Plastförpackningar plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK