...
En förpackning som håller blommor färska utan vatten
Med den nya typen av MAP-förpackning (överst i bilden) kan färska blommor packas utan vatten och klara transporter i upp till fem dagar.

Holländska företaget PerfoTec har utvecklat en ny form av förpackning för färska blommor, som säljs i detaljhandeln. Förpackningstekniken gör att inget vatten behövs för att hålla blommorna färska.
Förpackningen bygger på en teknik med modifierad atmosfär som kallas AMAP (Active Modified Atmospheric Packaging) och den används redan till förpackningar för frukt och grönsaker.


Att packa färska blommor är dock mer komplicerat, eftersom de avger större mängder fukt, vilket kan orsaka snabb nedbrytning och att blommorna drabbas av sjukdomar under transport och förvaring.

Med PerfoTec-metoden används en speciell laserteknik för att perforerar blomförpackningen och säkerställa att rätt utbyte av syre och koldioxid sker under en beräknad transportid av fem dagar. Tekniken innebär enkelt uttryck att den fukt som blommorna naturligt avger, återförs till blommorna under de fem dagarna.  Tillverkaren kallar det att blommorna ”somnar” och därför kan klara sig utan vatten i fem dagar.

När blombuketten når kunden och öppnas, placeras blommorna på sedvanligt sätt i en vas med vatten och är enligt tillverkaren då garanterat hållbara i minst sju dagar.

Den här förpackningsformen för färska blommor anses speciellt lämplig för den växande skaran av Internet-baserade blomföretag, som på så sätt kan skicka färska blommor och blombuketter över hela Europa utan att behöva använda vatten för att hindra blommorna från att vissna.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsutveckling MAP Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK