...
Genomskinliga konservburkar kommer nu ut på marknaden
Den transparanta plastkonservburken KlearCan ska lanseras med produkter från globala Del Monte.
TruVue-burkar med grönsakskonserver ska lanseras i South Carolina, USA.

KlearCan och TruVue är namnet på två innovativa genomskinliga ”konservburkar” i plast, vilka nu tycks vara på väg ut på livsmedelsmarknaden i USA.
De båda produkterna är näst intill förväxling lika varandra, men de är uppfunna och tillverkade av två helt olika företag.
KlearCan lanserades först på interpack i Düsseldorf  2014 av företaget Kortec, medan TruVue lanserades 2015 av globala förpackningskoncernen Sonoco.


I april i år berättade Sonocos VD Jack Sanders vid ett pressmöte att man inlett ett samarbete med konservproducenten McCall Farms Inc i South Carolina. Meningen är att en del av McCall Farms grönsaksprodukter nu ska lanseras i de genomskinliga TruVue-burkarna.

Enligt uppgifter är KlearCan, som numera ingår i produktportföljen hos Milacron Holdings Corp, också på väg att lanseras i USA, sedan Milacron inlett ett samarbete med välkända livsmedelsjätten Del Monte Pacific Ltd.
Avslöjandet gjordes i maj i Chicago av Del Montes Steve Morris i samband med förpackningskonferensen Thin Wall Packaging 2016.

De båda plastkonservburkarna är mycket lika och vid en första anblick svåra att skilja åt för ett otränat öga. De riktar sig också till samma typ av producenter och lämpar sig också för samma typ av produkter, i första hand grönsaks- och fruktkonserver.

Men det finns skillnader i såväl tillverkningsprocess som utseende:

TruVue-burken tillverkas med Sonocos patenterade Fusion Freshlock-teknologi. Materialet i burken är ett specialutvecklat flerskikts plastsubstrat, som är genomskinligt och låter kunden se innehållet i burken. TruVue är försluten med ett lättöppnat lock i metall och även botten är i metall, precis som på en konventionell konservburk i metall.

KlearCan är också tillverkad i ett plastlaminat  - ett treskiktsmaterial bestående av PP/EVOH/PP. Burken har ett lättöppnat metallock, precis som TruVue-burken, men däremot ingen metallbotten. I stället består botten hos KlearCan av en specialdesignad plastkonstruktion, som är töjbar och som gör att burken klarar det ökade tryck, som uppstår vid konserveringsprocessen.

Packnews har tidigare skrivit om de båda plastkonservburkarna:

KlearCan – LÄS HÄR

TruVue – LÄS HÄR


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-06-17

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK