...


EL-ändet drabbar sydsvensk industri hårtRiv upp beslutet och gör om är budskapet!
Bo Wallteg 2012-01-03

Sedan den första november har Sverige delats in i elprisområden och gränsen för elområde 4, som har fått klart dyrat el, har dragits söder om all betydande elproduktion, det vill säga söder om kärnkraftverken Oskarshamn och Ringhals. Enligt Svenska Kraftnät beror det på att det är just söder om dessa som flaskhalsarna i elförsörjningen finns. Elprishöjningarna är kraftiga och drabbar självfallet både hushåll och företag. Sett ur ett företagsperspektiv är det naturligtvis en mycket allvarlig situation som uppstår i en konkurrensutsatt miljö och med små möjligheter att kompensera de ökade kostnaderna. Galopperande elpriser kan komma att knäcka elintensiv industri i södra Sverige.

Svenska kraftnät delat upp Sverige i fyra elområden som en del i en förlikning man ingått med EU-Kommissionen för att undvika en fällning för brott mot de europeiska konkurrensreglerna. Detta efter klagomål från Danmark som menade att vi diskriminerade dem genom att begränsa exporten av el till omvärlden. Sverige förband sig därför att från och med den 1 november 2011 hantera överföringsbegränsningar genom en marknadsdelning.
- Elnätet är det blodomlopp som förser Sverige med energi. Energin används av företag som skapar produkter och tjänster och av familjer för att värma sig kalla vinterkvällar och läsa sagor för sina barn även efter att solen har gått ned.
- Vi menar att alla medborgare borde få tillgång till energin på lika villkor. Indelningen av elområden, särsklit gränsen längs Snitt 4, förstärker bristerna i stamnätet istället för att åtgärda dem! Konsekvenserna drabbar framförallt de många företag som står för arbetstillfällen och tillväxt i Sydsverige - till råga på allt mitt i en finanskris.
Det säger Gustaf Lorenz på Sydsvenska Handelskammaren i ett uttalande till nord emballage. Handelskammaren vädjar tillsammans med sina medlemsföretag till energiminster Anna-Karin Hatt om att elområdesindelningen ska rivas upp och basnätet för elen byggs ut.
Tillsammans med Heléne Fritzon, ordförande socialdemokraterna i Skåne, och Lars-Ingvar Ljungman Förbundsordförande för Moderaterna i Skåne skrev Stephan Müchler, vd i Sydsvenska Industri- och Handelskammaren nyligen ett öppet brev som publicerades i tidningen Expressen. Så här skrev man:
Elprisområdena kostar arbeten!
Sedan första november, inte första april märk väl, gäller en indelning av Sverige i elprisområden. Gränsen för elområde 4 har intressant nog dragits precis söder om all betydande elproduktion. Den gränsdragningen var möjligen rimlig när Barsebäck var i drift men absolut inte nu. Riksdagen har fattat beslut om nedläggning av Barsebäck, men man har under många år underlåtit att bygga ut stamnätet.

Svenska Kraftnät har inte tvingats av EU att genomföra denna åtgärd. Regeringen hade inte behövt dela in Sverige i fyra områden med olika pris på el. Upprinnelsen är Dansk Energis missnöje med Sveriges elexport. Export som är beroende av om vi har elbrist i Sverige eller inte. EU-kommissionens preliminära bedömning visar att danskarna kan ha rätt. Inte att de har rätt. Sverige kritiseras av EU för att hålla igen export av el. Vi kritiseras inte för obalanser i mothandel av el. Sverige väljer trots det att lägga sig platt och definiera södra Sverige som östra Danmark.
Det är bara att konstatera att danskarna är duktiga på att förhandla och att svenskarna är duktiga på att foga sig. Precis som med skattereglerna för gränspendlare så införs nu ett system som kraftigt missgynnar södra Sverige.
I frågan om elprisområden är det hela södra Sverige som förlorar. Och det gäller privata konsumenter precis som våra företag.

Hur kan detta ske? Hur motiveras områdena och gränserna? Jo – staten har inte byggt ut kraftnätet ordentligt. Överföringen från produktion av el i norr till produktion av varor i syd har flaskhalsar. Istället för att bygga bort dessa flaskhalsar så skattar regeringen nu all industri och alla boende i södra Sverige. Hur Svenska Kraftnät sedan kopplar den analysen till att just södra Sverige skall bära kostnaden är oklart.
Svenska kraftnät säger också att områdesindelningen kan ”locka till sig förbrukare där det är lägre priser”. I klartext menar man att företag får incitament till att lokalisera sig där elpriset är lågt. Men det är sällan som företag väljer mellan södra Sverige och Norrland. När vi drar det kortaste strået står i stället Köpenhamn, Hamburg eller Berlin som vinnare. Då går Sverige miste om både arbetstillfällen och skatteintäkter.
Sverige har länge haft ett gynnsamt elpris. Det har gagnat vår tillväxt. Södra Sverige kommer nu inte längre att ha denna fördel. Sydsvenskt näringsliv får markant ökade kostnader. Kostnader som man tvingas spara på andra ställen. Det gäller kanske framför allt i arbetskraften. Det i sin tur kommer att leda till uppsägningar. Även hushållens högre elräkningar kommer att kosta arbetstillfällen eftersom konsumtionsutrymmet minskar. Det drabbar handeln och tjänstesektorn.
Elprisområdesindelningen är fel och tajmingen är extremt dålig.
Vi befinner oss i ett osäkert konjunkturläge, kanske det värsta i världshistorien. Att då lägga på kostnader som hårt drabbar industrin tycker vi är totalt oacceptabelt.
Gör om och gör rätt.
Svenska Kraftnät:
Elområdena fungerar bra!
På detta kom en replik från Mikael Odenberg, generaldirektör för Svenska kraftnät där han inte helt oväntat konstaterade att elområdena fungerar bra. Han menar att den sydsvenska indignationen över det här är något överdriven och konstaterar att abonnenterna i Skåne, trots stillastående kärnkraftsreaktorer, har haft ett väsentligt lägre elpris under november månad än vad man hade under samma tid förra året. Samtidigt konstaterar han att kortsiktigt, vilket innebär ett flertal år, är indelningen dålig för elkunderna i Sydsverige men långsiktigt bra för alla elkunder då elmarknaden längre fram kommer att fungera bättre.
Med andra ord kan man konstatera att enligt Mikael Odenberg finns det inget att klaga på för sydsvenskarna men samtidigt ska vi ha klart för oss att det är dåligt för oss. Dessutom står det svart på vitt att kostnaderna för att det ska bli bra för alla i hela landet, och även i våra nordiska grannländer, får tas av sydsvenska hushåll och industri. Priserna på elen styrs av elbörsen i Norge och påverkas mycket av temperatur och tillgång på el via vatten- och kärnkraft. Förra november var kallare och nederbördsfattigare än i år vilket drev upp priserna och där ligger kanske förklaringen till att vi inte betalat mer för elen i november. Men vad händer när kylan slår till?


Kan bli en katastrof för industrin i södra Sverige
BILD PÅ PER NYSTRÖM DEN HAR DU NÅGONSTANS I DATORN
Per Nyström är vd för Flextrus, en europeiskt ledande tillverkare av flexibla förpackningar och förpackningsmaterial. Flextrus ingår sedan några månader i ÅR Packaging Group tillsammans med Å&R Carton, ledande tillverkare av kartongförpackningar i Europa. nord emballage kontaktade honom för att få svar på hur man ser på elprisproblematiken.
Hur känsliga är ni för elprishöjningar?
- Energi är en råvara som vilken som helst för vår industri. All prisökning ger en negativ påverkan på vår konkurrenskraft, säger Per Nyström.

Procentuellt sätt – hur stor ökning räknar ni med på elpriset?
- Vi kan bara bedöma fakta; den första månaden sedan införandet har skillnaden i spotpriset på el mellan elprisområdena varit upp till 50 procent. Fortsätter den nivån så är den en katastrof för industrin i södra Sverige.

Kan ni effektivisera produktionen ytterligare för att motverka en del av kostnadsökningen?
- Effektiviseringar pågår alltid men kan inte kompensera fullt ut, det är för stora kostnadshöjningar som vi möter. I slutänden är det risk för att företagen flyttar och jobben försvinner.

Hur påverkar höjningarna er konkurrenskraft i Sverige?
- Elprisområdena är konstruerade så att till exempel kärnkraften i Ringhals (Varberg) och Oskarshamn av någon egendomlig anledning räknas till Stockholmsområdet och då norra Sverige. Södra Sverige har alltså ingen egen nämnvärd produktion av el utan får köpa från kontinenten eller från norr till höga priser. Detta påverkar naturligtvis konkurrenskraften negativt för all industri i syd.

Hur påverkas konkurrenskraften på exportmarknaderna?
- El har tidigare varit en råvara där Sverige kunnat hålla en jämn och bra prisnivå för sin industri. Denna exportfördel har med införandet av elprisområden helt plötsligt eliminerats. Alla länder har sina exportfördelar, det kan vara löner, skatter eller annat. Sverige har nu valt att ta bort en av de få fördelar för industrin vi hade kvar vilket riskerar att påverka etableringar och jobb.

Vilka andra effekter än eventuellt försämrad konkurrenskraft kan höjningen innebära?
- Det system som införts skapar stora svängningar i elpriset och därmed en stor osäkerhet om framtida priser. Vi har även sett att kvaliten på elleveranserna sjunker i och med de flaskhalsar som skapats i och med att Svenska Kraftnät valt att inte i tid se till att överföringskapaciteten till syd är tillräcklig för hushållens och industrins behov. Man har skapat en osäkerhet som även den påverkar industrins konkurrenskraft.

Har ni möjlighet att kompensera er för höjningarna hos era kunder/finns förståelsen?
- Vi lever alla i en globaliserad värld där utbud och efterfrågan sker i ett större perspektiv än Sverige. Generellt sett är det svårt att kompensera sig för kostnadshöjningar.

Vilken förändring av nuvarande indelning av elområden i Sverige skulle du vilja se?
- Dra tillbaka och gör rätt. EU har aldrig krävt införande av elprisområden så hastigt och så slarvigt. Det räcker med två elprisområden, norr och söder där gränsen går mitt i Sverige, inte som idag där Stockholm räknas till norr.
- Vi måste alla, politiker, industri, allmänhet, börja bry oss om vår industri oavsett bransch. Om vi inte ser till att ha jobb till vanligt folk i vanliga industrier så skapar vi en osäker framtid för Sverige, säger Per Nyström.
Personalnedskärningar kan bli lösningen
BILD PÅ ULF JEPPSSON HAN VAR PÅ ETTAN TIDIGARE I ÅR
Vi ställde samma fråga till Ulf Jeppsson på Nord-Emballage i Ystad
Hur känsliga är ni för elprishöjningar?
- Det innebär att vi måste kompensera oss med en prishöjning på våra produkter med cirka en till två procent.
Procentuellt sätt – hur stor ökning räknar ni med på elpriset?
- Det handlar om mellan femton och tjugo procent.
Kan ni effektivisera produktionen ytterligare för att motverka en del av kostnadsökningen?
- Nej, det går inte, generellt sätt är allt redan så effektivserat som det är möjligt.
Hur påverkar höjningarna er konkurrenskraft i Sverige?
- Självfallet negativt och det gäller även för exporten.
Vilka andra effekter än eventuellt försämrad konkurrenskraft kan höjningen innebära?
- Det enda sättet att effektivisera är ytterligare nedskärningar och friställning av personal.
Har ni möjlighet att kompensera er för höjningarna hos era kunder/finns förståelsen?
- Nej, det finns sällan förståelse för prishöjningar.
Vilken förändring av nuvarande indelning av elområden i Sverige skulle du vilja se?
- Naturligtvis måste det vara samma kostnad för elen i hela landet. Att först ta bort möjlighet till elförsörjning genom att stänga Barsebäck och i nästa andetag använda argumentet att vi i södra Sverige förbrukar mer el än vad vi producerar, luktar illa, ja lika illa som oljeldade kraftverk!

Ingen framförhållning i en resursfråga som varit känd i 25 år
Förpackningsklustret Packbridge har i dag 120 medlemmar och även om de kommer från alla nordiska länder och även från europeiska, är en stor del av dem är lokaliseradei södra Sverige. Packbridge vd, Per-Stefan Gersbro, har på uppmaning av styrelsen och medlemmar skrivit ett öppet brev till energiminister Anna-Karin Hatt.

Öppet brev till energiminister Anna-Karin Hatt
När behovet är som störst att säkerställa att vi kan behålla produktion och arbetstillfällen i Sverige, drabbas förpackningsindustrin av ett dråpslag. Ökade kostnader för elenergi gör det extremt ogynnsamt att långsiktigt driva energikrävande industri i Sydsverige.
Redan för 25 år sedan, inför ett eventuellt beslut om Barsebäcks nedläggning, fanns kunskap om vad som väntade. Ledningsnätet skulle inte räcka till och elbrist förutsågs i Sydsverige. Det dröjde ett kvarts sekel innan Svenska Kraftnät i september i år fattade beslut om att bygga länken, efter år av förstudier. Sedan kärnkraftverket i Barsebäck i Skåne stängdes, den första reaktorn 1999 och den andra 2005, har södra Sverige haft ett produktionsunderskott av el på hela 16 TWh per år. Årskonsumtionen är 23 TWh medan produktionen bara är 7 TWh.
Tidigare har detta inte satt spår i elprisskillnader, eftersom hela Sverige varit ett prisområde. Men nu är vi där! Galopperande elpriser i Elområde 4 hotar att knäcka elintensiv industri i södra Sverige, nu när vinterkylan närmar sig.
Den miljö industrin verkar i är oerhört konkurrensutsatt, oavsett inriktning. Svensk förpackningsindustri har haft exceptionella framgångar från 1950-talet och framåt. Grunden till detta var entreprenörer som Ruben Rausing, Holger Crawford, Knut Laurin med flera, samt god tillgång till högkvalitativa skogsråvaror. Men också en matchande tillgång till energi, till konkurrenskraftig kostnad.
Entreprenörskraften satsar vi mycket på att stimulera och även om mer kan göras finns det oerhört många positiva krafter som ger näring åt denna essentiella ”råvara”. Men att utveckla nya framgångsrika företag ur dagens idéer tar tid. Vi måste satsa mer på att säkerställa att de företag vi har får en möjlighet att finnas kvar, verka och utvecklas. Allt som kan förbättra dessa förutsättningar är därför investeringar i bibehållna och förhoppningsvis fler jobb, säkrade skatteintäkter och förbättrad välfärd.
Det vi nu ser hända är motsatsen. Ingen framförhållning i en avgörande resursfråga, där problembilden har varit känd i 25 år. Ett dråpslag för industrin, där driftskostnaderna nu rusar iväg i södra Sverige, med oöverskådliga effekter för framtiden. Den förpackningsindustri, som byggts upp under 70-80 år och skapat globala framgångar utan motstycke sedan svenska säkerhetständstickor erövrade världen, riskerar att förloras och gå samma öde till mötes som bl a textil- och varvsindustri.
Det finns en tendens bland makthavare till övertro på tjänster och ”produkter” i den virtuella världen och att appar, sociala medier och mobil kommunikation ska kunna kompensera för förlusten av arbetstillfällen i den reella, industriella världen.
Detta är en chimär. De arbetstillfällen industrin erbjuder är viktigare än någonsin att behålla. Svensk förpackningsindustri sysselsätter 20 000 personer och omsätter 60 miljarder kronor, i Sverige. Närmare hälften av dessa verkar i den av elkostnader hårdast drabbade zonen i Södra Sverige.
Incitamenten att fortsätta driva energiintensiv verksamhet just här, i denna lilla del, av detta lilla land i världen, minskar nu dag för dag. Ska denna erosion hejdas måste det till en mycket snabb korrigering av effekterna av brist på framförhållning och en för förpackningsindustrin mycket ogynnsam indelning i elprisområden.





FLER LEDARE

  • Vart är drupa på väg?
  • En ljus framtid!
  • Tervehdys Suomi – vihdoinkin pakkausalan uutisia päivittäin
  • Ett år går alldeles för fort!
  • Succé för Scanpack!
  • Håller bubblan på att spricka
  • Tummen upp!
  • Förvillande lika
  • Stabilt i förpackningsbranschen
  • Dubbla budskap
  • Förpackningen påverkar samhället
  • Vad tyst det blev!
  • Bo Walltegs Ledare ur nord emballage 6-2013
  • Hur mycket "Orklar" svensk konverteringsindustri?
  • Är konsumentdriven, öppen innovation möjlig?
  • Varför vill inte easyFairs ge framtiden en chans?
  • Synpunkter på Scanpack 2012
  • Bo Walltegs Ledare ur nord emballage 3-2012
  • Ciao, Mattias Perjos, CEO på FlexLink
  • Vad innebär det att FlexLink nu är en del av Coesia?
  • Om Scanstar och elpriser!
  • Världens första bok om förpackningskommunikation är här!
  • EL-ändet drabbar sydsvensk industri hårt
  • Riv upp beslutet och gör om är budskapet!
  • Förpackningar kan minska svälten i världen
  • Äntligen får tedrickarna en effektiv lösning för take-away
  • Svensk lösning väcker stort intresse hos varumärkesägare och handel
  • ”Att vara eller inte vara” var frågan – det blev att vara
  • Askan la ett moln över Absolute Flexo Forum
  • Vilket (underbart) hundliv!
  • Unik distansutbildning ger större förståelse för förpackningars hanterbarhet
  • Relanserar intressant lösning för ”on-the-go”
  • Uppfinnaren Jan Åkerlind ger sig inte
  • Den (o)hållbara förpackningen
  • Treårigt forskningsprogram ser på förpackningar på nytt sätt
  • Första tidningen med koll på CO2!?
  • Packsuppliers
    Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
    ETIKETTEN I FOKUS
    ETIKETTEN I FOKUS
    FÖLJ OSS PÅ TWITTER
    BO WALLTEG HAR ORDET
    BO WALLTEG HAR ORDET
    KALENDER
    KALENDER
    Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
    FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK