...
Konsumentskyddet stärks vid köp av färdigförpackade varor
Nu stärks konsumentskyddet vid köp av färdigförpackade varor. (Bild ICA.se)


Myndigheten Swedac har tagit fram nya föreskrifter för färdigförpackade varor. Syftet är att konsumenterna ska få den mängd vara som de betalar för.
De nya reglerna innebär en skärpning av reglerna för färdigförpackade varor. 
Färdigförpackade varor är alla varor, som har förpackats utan att köparen är närvarande. Som förpackare och importör måste man kunna säkerställa att det är rätt mängd vara i förpackningen.
 

En viss undermängd i förpackningen tillåts, om varan förpackats industriellt på löpande band och om det i samma parti även finns överfyllda förpackningar. Snittvärdet för partiet måste överensstämma med vad som står på förpackningen. För att klara detta måste en förpackare använda sig av statistisk stickprovsmetod.

För företag, som e-märker sina förpackningar, krävs redan idag att stickprovsmetoden ska vara bedömd av en oberoende part. Systemet med e-märkning är ett frivilligt EU-rättsligt system för kontroll av färdigförpackningar.

Nu ställs nya hårdare krav på den statistiska stickprovskontroll, som används av förpackare som inte e-märker. Stickprovskontrollen måste vara så bra, att förpackningarna klarar de tester, som tillsynsmyndigheterna (Swedac, Livsmedelsverket och kommunerna) gör.

Ett stort antal företag berörs av de nya reglerna. Totalt i Sverige är det idag enbart ett 40-tal förpackare som tillämpar e-märkningssystemet.

”Syftet med de nya föreskrifterna är att stärka konsumentskyddet. Man ska som konsument vara säker på att få den mängd vara ,som man betalar för”, säger Kari Björkqvist, tillförordnad chefsjurist på Swedac.

Företag kan även fylla förpackningar manuellt, vid småskalig produktion. Då är det inte alls tillåtet med undermängder i förpackningarna!

De nya föreskrifterna träder i kraft den 3 juli 2017. Förpackare och importörer får dock under en övergångsperiod fram till 2 juli 2018 fortfarande använda sig av det gamla, nu gällande, regelverket.

Via PDF-länken nedan kan du läsa/ladda ner de nya föreskrifterna (STAFS 2017:1) i sin helhet.

Ladda ner PDF: swedac-2017-1.pdf


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-02-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning EU konsumentförpackningar Övrigt Swedac

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK