...

Sträckfilmning är den säkraste packningsmetoden
Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden, tycker Thomas Linansky, driftchef, Dagab Inköp och Logistik.
Hanteringen av varorna ska gå snabbt inne i kyllagret.
Inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs.
Helautomatiska sträckfilmsmaskinen Pall-Pack 8000 går 18 timmar om dygnet.
I sträckfilmsmaskinen plastas pallarna med försträckt transparent plastfilm.
Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.
När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport.

Aktiviteten på Dagabs lageranläggning i Helsingborg är febril inför midsommar och stundande semestrar. Med hjälp av sträckfilmning stabiliseras de fullmatade pallarna inför transport. Sträckfilmning är fortfarande den säkraste packningsmetoden, tycker Thomas Linansky, driftchef, Dagab Inköp och Logistik.

Dagab i Helsingborg levererar frukt, grönsaker, bröd och blommor till i princip alla Axfoodbutiker i hela landet. Varje dag året runt rullar transportbilarna in för pålastning. Sommartid är trafiken nästan lika intensiv som vid storhelger.
Inne på kyllagret rullar truckarna kors och tvärs. Hanteringen av varorna ska gå snabbt.

Även om driften automatiserats i stor utsträckning sker mycket arbete fortfarande manuellt. Med hjälp av en plockrobot byggs pallarna ihop efter ett visst mönster för maximal stabilitet. Målet är att få till säkra pallar i upp till 2,80 meters höjd.
Efter stapling placeras pallarna på transportbanor som passerar en helautomatisk sträckfilmsmaskin. I maskinen plastas de in med försträckt, transparent plastfilm, tjocklek 23 μ. Inplastningen är effektiv och processen tar bara några sekunder.

När inplastningen är klar rullar pallen ut, färdig för transport. 100- till 150 ton frukt och grönsaker passerar genom sträckfilmsmaskinen dagligen. Maskinens maxkapacitet är 90 pallar i timmen.
”Vi har tre sträckfilmsmaskiner i verksamheten. Den här, en helautomatisk Pall-Pack 8000, går 18 timmar om dygnet. Systemet ingår i en större anläggning som installerades av Swisslog 2012. Det sparar mycket tid att slippa plasta pallarna manuellt”, säger Thomas Linansky.

Pall-Pack 8000 produceras i ITO Pall-Packs egen fabrik i Norge. Systemet är bland annat utrustat med bluetoothstyrning, decentraliserad drivning för översiktlig styrning samt motoriserad försträckning som ser till att sträckfilmen sträcks från en meter till fyra meter färdig film. På så sätt reduceras sträckfilmskostnaderna till ett minimum. 
”Själva maskinen är enkel att lära sig och säker att arbeta med. Operatörerna sköter själva det dagliga underhållet, till exempel rengöring av sensorer. Två gånger om året har vi också ett större underhållsstopp. Då står hela linjen stilla i tre dagar. Vi drabbas sällan av problem för installationen är väldigt driftsäker”, förklarar Thomas Linansky.


 

Om Dagab Inköp och Logistik i Helsingborg

Ägare: Axfood AB.
Vd: Klas Balkow.
Huvudkontor: Stockholm.
Anställda: 150 personer (i Helsingborg).
Omsättning: 42,3 miljarder kronor (2016), Dagab totalt.
Verksamhet: Lager- och logistiklösningar för kylda och snabba flöden.
Produktionskapacitet: 220 000 ton/år.

 

Om ITO Pall-Pack

Ägare: Familjen Hagen.
Vd: Arne Hagen (Norge), Axel Hagen (Sverige).
Anställda: 50 personer.
Omsättning: 125 miljoner kronor.
Huvudkontor: Täby, Oslo.
Produktion: Banlösningar för tungt och lätt gods, sorteringslösningar, sträckfilmsmaskiner, FAT-tester (installation och tester av hela anläggningar).
Produktionsort: Hönefoss, Norge.


ITO Pall-Pack är specialister på materialhantering, packmaskiner och palleteringslösningar sedan 1974. Efter sammanslagningen med den svenska förpackningsspecialisten Gorvak 2016, satsar företaget stort på den svenska marknaden. ITO Pall-Pack tillverkar både hel- och halvautomatiska sträckfilmsmaskiner, fristående eller integrerade i palleteringslinjer. Vid produktionscentret i norska Tyristrand skräddarsys, produceras och testkörs maskinerna inför varje leverans. ITO Pall-Pack levererar även erkänt driftsäkra bandningsmaskiner från tyska Mosca, tejpmaskiner från ett flertal tillverkare, förpackningsmaskiner för wrap-around-emballage, fyllningslösningar från Radpak samt transportbanor och annan kringutrustning. Med en förpackningslösning från ITO Pall-Pack följer alltid kompetent och kvalificerad hjälp med integration och teknisk support. Mer information hittar du på www.pallpack.se

För mer information, kontakta:
Axel Hagen
ITO Pall-Pack
Tel: +46 768 85 06 63, +46 8 79 22 760


Publicerad: 2017-08-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Advertorial Sweden Pall-Pack

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK