...
Höga plastpriser sätter press på förpackningsföretagen
Höga råvarupriser under första halvåret sätter press på tillverkare av produkter i expanderad polystyren (bilden) och polystyren.

Representanter för europeiska tillverkare av plastförpackningar varnar för att höga priser på polymerer, speciellt på polystyren, sätter press på företagen. Prisvarningen gäller i första hand under årets första sex månader, skriver Plastic News.
Den franska plast- och flexibelorganisationen Elipso och den tyska plastförpackningsorganisationen IK (Industrievereinigung Kunststoffverpackungen) beskriver båda situationen som ”dramatisk för tillverkande företag”.


Bakom de förväntade höga priserna ligger en prisökning på styrenmonomer, som pågått sedan fjärde kvartalet 2016 och som ledde till att priset på polystyren (PS) och expanderad polystyren (EPS) nådde all-time high i februari i år.

Elipso och IK skriver i ett gemensamt uttalande att produktionskapaciteten för PS dessutom minskat beroende på omfattande underhållsarbeten, som utförts på stora anläggningar i Nordamerika och Asien.

”Osäkerheten kring polymerpriserna får effekt över hela världen och det är för närvarande omöjligt att förutse, när det vänder. Våra prognoser är därför att det kan väntas höga råvarupriser för första halvåret 2017”, skriver de båda organisationerna.

Elipso och IK uppmanar också PS-producenter att snarast ta itu med situationen.

”Sund ekonomisk bedömning är viktig, när man ser framåt. De, som kommer att uppleva den största ekonomiska pressen, är företag som bearbetar och processar polystyren och EPS och det gäller för dem att förstå att situationen är bortom leverantörernas kontroll”, säger Elipso och IK i sitt gemensamma uttalande.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2017-03-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Cellplast Ekonomi EPS Övrigt Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK