...
Stora Ensos ligninprodukt LineoTM innovationsprisat
Från sulfatprocessen av barrvedsmassa omvandlas Stora Ensos lignin, ett brunfärgat pulver, till ligninolja.
”LineoTM är en av Stora Ensos främsta förnybara produkter”, säger Markus Mannström.

Stora Ensos ligninbaserade produkt LineoTM by Stora Enso har av Institution of Chemical Engineers (IChemE) tilldelats utmärkelsen Innovative Product Award 2018.
LineoTM by Stora Enso lanserades tidigare i år och är ett biobaserat lignin som kan ersätta oljebaserade material, vilka används bland annat till papperslaminering. Läs HÄR


Stora Ensos lignin vann den prestigefyllda utmärkelsen i konkurrens med produkter från globala jättar som Dow och Johnson Matthey.
Juryn valde Stora Ensos produkt med motiveringen: "för att ha skapat ett nytt biobaserat och hållbart material som ersätter användningen av fossila bränslen i ytskikt och lim”.

LineoTM kan användas inom en rad områden, där man i dag använder fossilbaserade material. Som en förnybar ersättning för oljebaserade fenolmaterial kan det användas i hartser till lim i t.ex. plywood, OSB (en typ av träfiberskivor), LVL (fanerlaminatträ), papperslaminering och isoleringsmaterial. Stora Enso söker också nya användningsområden för LineoTM, t.ex. i formaldehydfria bindningsmedel och i kolfiber- och energilagringsapplikationer.

Stora Enso bedriver sedan 2015 industriell utvinning av lignin vid sin fabrik i Sunila i Finland, där den årliga kapaciteten är 50.000 ton. Företaget är världens största producent av lignin.

”LineoTM är en av Stora Ensos främsta förnybara produkter och vi är stolta över att den, ännu en gång, har uppmärksammats av ledande representanter för kemikalieindustrin. LineoTM har många potentiella användningsområden i olika branscher och främjar användningen av naturliga och biobaserade resurser. På Stora Enso håller vi fast vid vår övertygelse att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd i morgon”, kommenterar Markus Mannström, chef för Stora Ensos division Biomaterials.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biomaterial bioråvara Lignin Övrigt Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK