...
Flera förpackningar slåss om att vinna bioplastens "Oscar”
Bio4Packs bioplastbaserade köttråg är en av fem finlister som kämpar om att vinna bioplastens ”Oscar”.
Sugöret Lolistraw är både ätbart och hundra procent komposterbart.

PepsiCo och samarbetspartnern Danimer Scientific är i final med sin flexibla bioplastpåse för chips och snacks.

Elbilen Noah är ”cirkulär” och tillverkad nästan uteslutande av biobaserade och återvinningsbara material.

Facktidningen bioplastics MAGAZINE har utsett finalisterna till den 13:e upplagan av priset ”Bioplastics Award”, även kallat ”Bioplastics Oscar”. Tävlingen avgörs i samband med organisationen European Bioplastics (EuBP) årliga konferens i Berlin den 4 december och flera förpackningar finns bland finalisterna.

En internationell jury bestående av representanter från press och bioplastbranschen har nominerat de fem finalisterna, som spänner från allt från ätbara sugrör till en helt biobaserad bil..!

Här en kort presentation av finalisterna i 13th Bioplastics Award:

Lolistraw – ätbart och helt komposterbart sugrör
Lolistraw är ett sugrör tillverkat av New York-baserade företaget Loliware och som betecknas som världens första ätbara och hundra procent komposterbara sugrör.
Sugröret, som kan ersätta konventionella sugrör av fossil plast, är tillverkat med Loliwares patentsökta teknik och i ett bioplastmaterial, som använder havstång som råvara. Materialet bryts ner helt i havet eller i kompost. Nedbrytningstiden i kompost tillsammans med matavfall anges till 60 dagar eller mindre.
Sugröret Lolistraw har en textur, som påminner om konventionell plast, och det kan förses med olika smaker och/eller näringsämnen...

Bioplasttråg för färskt kött
Tyska företaget Bio4Pack har utvecklat ett bioplastbaserat tråg för färska kött-och charkprodukter, som är ett fullvärdigt alternativ till dagens konventionella tråg i oljebaserad plast. 
Det termoformade tråget är tillverkat i en bioplast, som använder sockerrörsrbaserad PLA (mjölksyra) som råvara. Tråget försluts med ett transparant folielock, som består av ett skikt med en cellulosabaserad film och ett filmskikt bestående av en PBS/PBAT/PLA-blandning. I botten på tråget finns också en absorbent, som även den är biobaserad. Hela förpackningskonceptet – tråg + lock + absorbent – är komposterbart enligt certifikatet EN13432. Bio4Packs köttråg uppfyller också alla krav vad gäller livsmedelssäkerhet och kan lätt användas i befintliga förpackningsmaskiner. Tråget kan leveras i olika färger och storlekar.

Flexibel bioplastpåse för snacks och chips
Företagen PepsiCo och Danimer Scientific har i ett samarbete utvecklat en bioobaserad och komposterbar flexibel förpackning för produkter som snacks, chips, etc.
Påsen är en vidareutveckling av en chipspåse i PLA-bioplast, som PepsiCo lanserade år 2009. Tillsammans med USA-baserade bioteknologiföretaget Danimer Scientific har PepsiCo nu utvecklat biobaserade polymerresiner, som kan användas för industriell tillverkning av chipspåsar, som har de rätta egenskaperna vad gäller hållbarhet, prestanda och ekonomi.
Vi har tidigare skrivit om förpackningen, när den tidigare i år vann det prestigefyllda priset ”Innovation in Bioplastics Award” – LÄS HÄR! – och vi har också skrivit om PepsiCos samarbete med Danimer – LÄS HÄR!

Noah – den cirkulära och biobaserade framtidsbilen!
Studenter vid Eindhoven University of Technology i Nederländerna har utvecklat den tvåsitsiga och eldrivna konceptbilen Noah, som anses vara världens första ”cirkulära” bil, tillverkad nästan uteslutande av biobaserade och återvinningsbara material.
Noah, som är tänkt som en stadsbil, tar två personer (förare + passagerare) och har ett rymligt bagageutrymme. Den väger endast 360 kilo, drivs av sex modulära batterier, och har en toppfart strax över 100 km/tim.
N.B.: Nordisk Bioplastförening har nyligen skrivit om Noah på sin hemsida – LÄS HÄR!

Komposterbara bindor för Indiens kvinnor
Indiska företaget Aakar Innovations har utvecklat en biobaserad och komposterbar binda, som man hoppas ska bryta de fördomar och det ”hysch-hysch” som förekommer i Indien kring kvinnors menstruation. 
Enligt Aakar saknar cirka 300 miljoner indiska kvinnor tillgång till moderna sanitetsbindor. Endast 12 procent av Indiens kvinnor använder idag sådana hygienprodukter och mer än 80 procent av dessa icke-nedbrytbara bindor spolas ner i toaletter eller hamnar på deponier.
Aakars sanitetsbinda lanseras under varumärket Anandi och den består av en biobaserad och komposterbar biopolymerfilm, som använder cellulosa och hemi-cellulosa som råvara.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2018-11-15

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK