...
Svensk seger över Finland i största återvinningstävlingen
Kartongmatchen 2018 – som den här gången även blev en tävling mellan svenska och finska skolbarn – är avgjord.
”Tävlingsbidragen visar att det finns ett starkt engagemang för återvinning bland barnen”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen.

2018 års upplaga av Tetra Paks och WWF:s största återvinningstävling Kartongmatchen är nu avgjord och de svenska skolbarnen lyckades återvinna procentuellt mer kartongförpackningar än de finska, som deltog för första gången.

Mellan den 16 augusti 2018 och 8 februari 2019 har nästan 14.000 skol- och förskolebarn tävlat för att öka återvinningen av dryckeskartongförpackningar i Sverige och Finland. Sedan 2012 har drygt 220.000 barn deltagit i tävlingen, som anordnas av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF. Syftet är att sprida kunskap och engagemang bland unga kring frågor som berör miljö, hållbarhet och återvinning.

I Kartongmatchen 2018 var det första gången även skolbarn från Finland deltog i tävlingen och i den inbördes kampen mellan länderna blev det en knapp svensk seger. I Sverige uppnådde de klasser, som deltog, en återvinningsgrad på 87 procent och i Finland var motsvarande siffra 76 procent.

I Sverige och Finland återvinns ungefär var tredje dryckeskartongförpackning totalt – en siffra som WWF och Tetra Pak vill öka genom skoltävlingen.

”Att få möta barn och ungdomar inom ramen för Kartongmatchen och prata miljö och återvinning ger mig hopp om framtiden. Tävlingsbidragen visar att det finns ett starkt engagemang för återvinning bland barnen och att de finner mycket glädje i att göra goda val för miljön”, säger Helena Lindh, projektledare för Kartongmatchen hos Tetra Pak.

Här är de vinnande svenska klasserna i Kartongmatchen 2018. Vinnarna är utsedda genom lottning bland de klasser, som deltagit och som klarat tävlingens tre obligatoriska matcher:
Vinnare Förskola: Augustenborgs förskola, avdelning Mojänger, Malmö
Vinnare Åk F-3: Månsarpsskolan klass 3, Taberg
Vinnare Åk 4-6: Vegaskolan klass 4C, Vännäs

De tre förstapristagarna vinner 10.000 kr till klassresa för vinnare i klasserna 4-6 samt 10.000 kr till en grönare skola/förskola för vinnare i förskolor och klasserna F-3. Dessutom erhåller alla som deltagit och klarat de tre obligatoriska matcherna ett diplom av WWF och Tetra Pak för sin insats.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2019-02-28

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK