...
Uppmaning till livsmedelsindustrin:
"Förpacka era produkter i BPA-fria förpackningar!"
 

Förpacka mat och livsmedel i helt Bisfenol-a fria konservburkar och förpackningar! Den uppmaningen kommer från webbmagasinet "Hållbar Livsstil".
"Vi godtar inga ursäkter att EU tillåter en viss halt av Bisfenol-a i förpackningar och livsmedel", skriver grundaren Camilla Åkesson (bilden) i ett pressmeddelande.


Debatten om plastkemikalien Bisfenol-a (BPA) och dess farlighet för människan och miljön har gått hög i flera år världen över. BPA finns bland annat i plaster som används för leksaker och nappflaskor, men också i tunna plastlager på insidan av konservburkar och i andra förpackningar. Forskare säger att BPA kan lösas ut och vandra över till människan och enligt vissa forskare kan kemikalien i tillräckligt höga halter orsaka hormonstörningar och cancer, mm hos människan.
I november i fjol förbjöd EU all användning av BPA i nappflaskor, men något totalförbud mot BPA i andra produkter finns ännu inte. I Sverige har debatten kring BPA den senaste tiden handlat om att kemikalien förekommer i kassakvitton, som vi får i affärerna, och vilka risker detta kan innebära.
Nu går alltså eldsjälen Camilla Åkesson ut med en uppmaning till företag som erbjuder ekologisk mat i konservburkar, typ krossade tomater, bönor, kikärter m.m., att gå över till glasförpackningar eller andra garanterat BPA-fria förpackningar.
"Vi önskar helt Bisfenol-a-fria livsmedel och vi kommer att marknadsföra och lyfta fram de företag, som först tar tag i problemet och genomför en hållbar förändring", säger hon
Camilla Åkesson verkar via sitt företag Esencia och webbmagasinet Hållbar Livsstil för en ekologisk och grönare livsstil.
"Det borde vara en självklarhet att alltid förpacka livsmedel i BPA- och ftalatfria förpackningar, oavsett om maten är ekologisk eller inte. Och speciellt gäller det den mat, som köps av förskolor och skolkök. BPA klassas som en hormonstörande kemikalie, som kan lagras i fertila kvinnor och män, och den bör inte finnas i närheten av någon människa, speciellt inte växande foster och barn", säger hon.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-01-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK