...
Fusion skapar storkoncern inom förpackningskartong och wellpapp

Styrelserna för de båda USA-baserade pappersjättarna RockTenn och Smurfit-Stone Container Corporation har kommit överens om att RockTenn ska förvärva Smurfit-Stone för cirka 3,5 miljarder US-dollar.
Enligt uppgörelsen ska Smurfit-Stone fortsätta som ett helägt dotterbolag under RockTenn.
Den nya storkoncernen får en årskapacitet på 9,4 miljoner ton wellråvara, wellpapp och förpackningskartong.


Smurfit-Stone är en ledande tillverkare av wellråvara och wellpapp med en årskapacitet på 7 miljoner ton. Företaget är också en av världens största pappersåtervinnare. Årsomsättningen för 2010 landade på 6,3 miljarder dollar.
RockTenn är en ledande tillverkare av förpackningskartong, wellpapp och wellråvara med en årlig nettoförsäljning på 3 miljarder dollar och en tillverkningskapacitet på 2,4 miljoner ton. Företaget har fabriker i USA, Canada, Mexico, Chile och Argentina.
Att det betydligt mindre RockTenn nu kan inkorporera Smurfit-Stone i sin organisation beror på att Smurfit-Stone sedan ett par år dragits med stora ekonomiska svårigheter och även hotats av konkurs (läs här).
"Förvärvet av Smurfit-Stone är ett stort steg i vår strategi att omvandla RockTenn till det mest respekterade företaget på området. Utsikterna inom wellråvara och wellpapp är mycket goda och vi tror att den här transaktionen ger största möjliga karriärmöjligheter för medarbetarna i båda företagen", säger RockTenns ordförande och VD James A. Rubright.
"Den här transaktionen skapar ett starkt bolag som är väl positionerat för att leverera långsiktigt värde för aktieägarna och högkvalitativa och innovativa förpackningslösningar till sina kunder", kommenterar Smurfit-Stones VD Patrick J. Moore.
Fusionen mellan RockTenn och Smurfit-Stone innebär att RockTenns aktieägare kommer att äga 56 procent och Smurfit-Stones aktieägare 44 procent i den nya koncernen. Vad som kommer att hända med Smufit-Stones huvudkontor i Chicago framgår inte av pressmeddelandet om fusionen, men klart är att RockTenns huvudkontor kommer att förbli i staden Norcross i staten Georgia.
Affären beräknas vara genomförd under andra kvartalet 2011, under förutsättning att den godkänns av såväl de båda företagens aktieägare som berörda konkurrensmyndigheter.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-01

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK