...
Avfall Sverige föreslår översyn av producentansvaret och miljöministern är beredd testa andra möjligheter

Avfall Sverige anser att det är hög tid att se över producentansvaret för förpackningar och returpapper. Detta har uppmärksammats av Sveriges Radio, i den stora granskningen av avfallshanteringen.
Miljöminister Andreas Carlgren säger nu till Ekot att han är beredd att testa andra möjligheter.
"I grunden har vi ett bra system. Men vi är beredda att vara förutsättningslösa och pröva att göra på ett annat sätt", säger miljöministern.


"Många klagomål har lett fram till att fastighetsägare och kommuner har tagit saken i egna händer. Man tycker att man måste åstadkomma en mycket bättre service. Då har man gjort det, och då har på något sätt systemet med producentansvar urholkat sig självt", säger Avfall Sveriges VD Weine Wiqvist i ett inslag i Ekot.
Avfall Sverige har lämnat en skrivelse till Miljödepartementet. Innebörden är att reglerna behöver ses över så att återvinningen kan öka och att det blir enklare för hushåll och företag att källsortera. Principen om förorenarens betalningsansvar ska vara ledstjärnan.
"Avfall Sverige har kommit till slutsatsen att samhällets ambitioner med producentansvaret dåligt uppfylls med hur det fungerar idag. Det beror i grunden på en otydlig reglering och därför behövs en översyn och en ny ansats" säger Weine Wiqvist.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-02-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK