...
Telles och Tenova Bioplastics i samarbete om filmlansering
Staffan Strömberg är vd för Tenova Bioplastics.

Amerikanska Telles, som är ett joint venture företag ägt av Metabolix Inc och Archer Daniels Midland Company, har inlett ett samarbete med Tenova Bioplastics AB. Samarbetet innebär lanseringen av nya biobaserade filmer på den europeiska marknaden.Tenova Bioplastics kommer att använda Mirel P5001, en komposterbar filmkvalitet med hög andel biomaterial för att utveckla och introducera en ny serie komposterbara påsar och förpackningslösningar i Europa.
Filmkvaliteten fungerar för privat kompostering och men den kan även tas om hand i en rötningsprocess, det vill säga att den kan brytas ner utan tillgång på syre.
”Genom att kombinera erfarenheterna rent tekniskt hos Telles med vår kunskap om produktutveckling och genom att använda de mest avancerade bioplastmaterialen kan vi erbjuda nya applikationer till den starkt ökande marknaden för komposterbara filmer”, säger Staffan Strömberg, vd på Tenova Bioplastics.
Mirel P5001 har testats efter ASTM D7081 för bionedbrytbarhet in marin miljö av U.S. Army Natick Soldier Research, Development and Engineering Center (NSRDEC) och klassades som fullt maring nedbrytbar. En test hos Organics Waste Systems i Belgien enligt ASTM D5511 för rötning visar att materialet är helt nedbrutet efter 15 dagar.
Materialet har bra punkteringsegenskaper, högt rivmotstånd och hög förseglingsstyrka och är bra att trycka på. Filmen fungerar både i linjer för blåsning och gjutning.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2011-07-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK