...
LEGO lyssnar till Greenpeace-kritik och ändrar sin förpackningspolicy
 

Välkända danska leksakskoncernen LEGO kommer som första stora leksakstillverkare att sluta med förpackningar tillverkade av pappersmassa från skövlad regnskog. Det skriver Greenpeace, som under våren har visat på att flera av världens största leksakstillverkare säljer leksaker i förpackningar, som framställs av massa från skövlad regnskog..
LEGO har nu reagerat på Greenpeace-rapporten och beslutat att man bland annat ska bryta samarbetet med leverantörer, som är inblandade i förstörelsen av den hårt utsatta indonesiska regnskogen.


LEGO-koncernen har också fastslagit en trestegsplan för att minimera förpackningarnas miljöpåverkan, där man säger att man ska minska mängden förpackningar, att man ska maximera mängden återvunnet material, som används i koncernens förpackningar och att man ska försäkra sig om att pappersmassebaserat förpackningsmaterial möter så kallad FSC-standard (Forest Stewardship Council)
"Nu måste även de andra leksaksjättarna vakna, agera och vidta åtgärder för att våra barns leksaker inte ska förknippas med den besinningslösa skövlingen av hotad regnskog och utplånandet av livsmiljöer för hotade djurarter", säger Patrik Eriksson, kampanjchef på Greenpeace, som gläds åt att LEGO visat att man är beredd att ta ansvar.
För en månad sedan publicerade Greenpeace en serie laboratorietester av leksaksförpackningar som visade att även emballage från andra leksakstillverkare som Mattel, Hasbro och Disney innehåller tropiska träsorter från den hotade indonesiska regnskogen.
Greenpeace skriver i sin pressrelease att det varje år försvinner mer än en miljon hektar regnskog i Indonesien, vilket är ett enormt problem, som gjort Indonesien till världens tredje största utsläppare av växthusgaser. Den indonesiska regeringen har identifierat produktionen av pappersmassa och palmolja, som de två främsta orsakerna. I Indonesien skövlas regnskogen i alarmerande takt av lokala massa- och pappersleverantören Asia Pulp & Paper (APP), exempelvis i Bukit Tigapuluh och Kerumutan, två viktiga regnskogsområden för den utrotningshotade Sumatratigern.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-08-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Kartong

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK