...
Första flaskan tillverkad av återvunnen plast från Stilla Havets avfallsmängder!
Personal från Method har själva deltagit i "städexpeditioner" för att samla ihop plastavfall från Stilla Havs-kusten vid Kalifornien.
Method har tillverkat plastflaskor av 100 procent återvunnen plast i flera år. (Flaskan på bilden visar inte den nya prototypen med återvunnen plast från Stilla Havet)

USA-baserade företaget Method har utvecklat vad man betecknar som världens första plastflaska tillverkad av återvunnen plast från de stora plastmängder, som samlas i Stilla Havet!
Flaskan är till 100 procent tillverkad av återvunnen polyeten, varav 25 procent kommer från plast, som härrör från det som kallas "the North Pacific Gyre", dvs. en av de väldiga virvelströmmar i Stilla Havet, där allt större mängder av plast och annat flytande avfall samlas.


Methods unika flaska, som än så länge endast är en prototyp, är tänkt att användas som förpackningsform för flytande tvättmedel. Flaskan är utvecklad i samarbete med Envision Plastics, som är en av de största plaståtervinnarna i USA. Envision Plastics har utvecklat en speciell återvinningsprocess för att ur plastavfallet från Stilla Havet tillverka en ny plastkvalitet, som man kallar "Ocean PCR" och som sägs ha samma egenskaper som jungfrulig HDPE-plast.
"Av plastavfall från havet har vi skapat en användbar flaska som kan återvinnas gång på gång. Vi gör det för att visa att lösningen på problemet med plastföroreningar är att återanvända och återvinna den plast, som redan finns på vår planet, i stället för att tillverka jungfrulig plast", säger Adam Lowry, en av Methods grundare.
Method har nu startat insamling av plastavfall från havet på flera platser, bland annat med hjälp av personal från frivilligorganisationer och från California Coastal Commission. Den 25 september anordnas dessutom en speciell "kuststädningsdag", då man hoppas kunna samla in extra mycket plastavfall som ska kunna ingå i den nya "havsplasten" Ocean PCR.
Method tillverkade sina första plastflaskor av 100 procent återvunnen plast redan år 2006. Sedan dess har man fortsatt att utveckla återvinnings- och tillverkningsprocesserna och i dag tillverkar man tiotals miljoner flaskor varje år, vilka är helt fria från jungfrulig plast. Den nu utvecklad prototypflaskan är dock den första där man använt sig av återvunnen plast från de plastmängder, som samlas ihop av virvelströmmarna i havet och som är ett allt större och i dubbel bemärkelse växande miljöproblem.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2011-09-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK