...
Japansk innovation:
Etikett som "äter" CO2 när den förbränns!
I jämförelse med en konventionell självhäftande etikett (t.h.) har en Econano-etikett (t.v.) en speciell koldioxidabsorbent inbakad i det tunna limskiktet. (Bild Sato)

Japanska skrivare- och etikettkoncernen Sato har utvecklat en etikett, som absorberar en del av den koldioxid, som frigörs vid förbränningen av etikettmaterialet. Koldioxiden hindras därmed att komma ut i atmosfären och bidra till växthuseffekten.

Satos nya etikettmaterial, som fått namnet Econano, är utvecklat i samarbete med professor Masahiko Abe vid Tokyo-universitetet och med utvecklingsföretaget ACTiiVE. Konceptet bygger på att en speciell koldioxidabsorbent är inbakad i etikettmaterialets självhäftande lim. Tekniken att integrera absorbenten i limmet kallas NVC (Nano Vesicle Capsule) och innebär i princip att små "nanoblåsor" med en koldioxidabsorbent kapslas in i det ytterst tunna limskiktet.

När en Econano-etikett förbränns i exempelvis en sopförbränningsanläggning kommer absorbenten att "äta upp" mer än en femtedel av den koldioxid, som annars skulle frigöras från etiketten och komma ut i atmosfären.

Sato skriver i ett pressmeddelande att Econano-konceptet dessutom kan kombineras med företagets linerfria Nonsepa-etiketter, vilket kan ge 50-procentig reduktion av koldioxidutsläppet vid förbränningstillfället, jämfört med konventionella självhäftande etiketter.

"Att minska koldioxidutsläppen är en utmaning för varje företag i dag. Med den spjutspetstekonologi, som vi använder i vära Econano-etiketter, ger vi våra kunder en hjälpande hand i deras ansträngningar att uppmå sina miljömål", säger Sato Corporations VD Etsuo Fujii.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-02-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK