...
Red Bull-grundaren god för 34 miljarder vid sin bortgång

Chaleo Yoovidhya (bilden) har avlidit. För de flesta säger nog inte namnet något – men han var faktiskt en av världens rikaste män och dessutom mannen bakom den globala energidrycksuccén Red Bull!
När Chaleo i förra veckan avled på ett sjukhus i Bangkok i en ålder av 90 år var han god för en förmögenhet på cirka 34 miljarder kronor, vilket gjorde honom till Thailands tredje rikaste person och placerade honom på 200-listan över världens rikaste..


Historien om Red Bull och Chaleo Yoovidhya, son till en fattig kinesisk invandrare och ankuppfödare, började på 1970-talet, då Chaleo i sin lilla farmafabrik i Thailand började tillverka en speciell uppiggande dryck, som från början fick namnet Krating Daeng (vilket lär betyda ”röd tjur” på thai). Drycken var främst avsedd för långtradarchaufförer, grovarbetare och andra som behövde något uppiggande och energigivande under långa arbetspass.
Drycken blev en stor framgång för Chaleo och hans farmaceutiska företag TC Pharmaceutical Industries blomstrade. Men han hade inga planer på att satsa på någon lansering av den populära energidrycken utanför Thailand.

Det var först när österrikaren Dietrich Mateschitz (undre bilden), vid ett besök i Thailand 1982, kom i kontakt med drycken, som den globala Red Bull-sagan började. Mateschitz förundrades över hur drycken Krating Daeng snabbt botade hans jet-lag och han tog kontakt med Chaleos företag och föreslog att man skulle introducera och marknadsföra drycken i Europa.
Resultatet blev ett joint venture-samarbete mellan Chaleo och Mateschitz 1984 och ett par år senare lanserades den thailändska energidrycken på bred basis i väster – och då under det ”häftigare” och mera lättsålda namnet Red Bull!

Succén blev enorm och Red Bull spred sig snabbt över världen och blev upptakten på en ”energidrycksvåg” som fortfarande rullar på.
Och för uppfinnaren och grundaren Chaleo Yoovidhya gick det också bra. Hans förmögenhet växte och han blev något av en nationalidol i hemlandet Thailand. Men han förblindades aldrig av miljarderna utan levde ett förhållandevis enkelt liv. Han ogillade publicitet och gav aldrig intervjuer eller framträdde offentligt, utan drog sig hellre tillbaka till sin farm, där han födde upp ankor.

Chaleo Yoovidhya var gift två gånger och fick sammanlagt elva barn. Hans son Saravudh är i dag den som driver den lukrativa Red Bull-businessen vidare.
Varumärket Red Bull är i dag ett av världens mest kända och förknippas inte bara med energidrycken utan också med olika evenemang och aktiviteter - inte minst Formel-1-racing där man har ett eget framgångsrikt stall!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-03-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Metall Övriga Övrigt Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK