...
Nytt visionsystem detekterar 100.000 PET-flaskor i timmen

USA-företaget Agr International Inc., med huvudkontor i Butler, Pennsylvania, har utvecklat ett nytt system för inspektion och kontroll av formblåsta PET-flaskor.
Systemet, som fått namnet PilotVision, är tredje ledet i ett komplett övervakningssystem för formblåsning av PET-förpackningar, som Agr utvecklat.
PilotVision har kapacitet att detektera 100.000 flaskor i timmen.


De två tidigare kontrollsystemen i Agrs inspektionspaket för formblåsning inkluderar ett system för mätning och kontroll av plastmaterialfördelningen i blåsformen och ett automatiskt kontrollsystem för själva formblåsningsprocessen.

Det tredje ledet – det nu lanserade PilotVision-systemet – övervakar och kontrollerar kvaliteten hos PET-flaskor och andra PET-behållare, medan de produceras i blåsformen. Visionsystemet, som kan detektera fel hos upp till 40 cm höga flaskor och behållare, har en övervakningskapacitet på 100.000 flaskor i timmen, vilket täcker även de allra snabbaste formblåsningsmaskinerna på marknaden i dag.

PilotVision är ett modulbaserat kontrollsystem, som monteras inne i formblåsmaskinen. Med hjälp av upp till sex höghastighetskameror och speciella belysningskomponenter kan systemet övervaka och detektera formblåsningen genom hela processen. Det är speciellt vid fyra stationer i formblåsningen, som PilotVision används: kontroll av preformar i ugnen, kontroll av tätningsytan samt kontroll av PET-behållarens botten och sidoväggar.

De kameror och belysningskomponenter, som används av systemet, är specialutformade för att klara den hårda miljön inne i formblåsmaskinen och skadas inte av fukt eller vätskor. Ett speciellt kylsystem för att klara de höga temperaturerna finns också i konceptet.

”Alltfler tillverkare använder återvunnet PET-material i sin produktion, vilket kan resulterar i undermåliga produkter vid formblåsningen på grund av att osmält material, föroreningar, etc. följer med in i processen. Detta sker oftast helt slumpmässigt, varför en 100-procentig och kontinuerlig kontroll och övervakning av produktionen behövs, för att säkerställa kvalitet och användbarhet hos de formblåsta produkterna. Vårt PilotVision-system gör en sådan övervakning möjlig och garanterar att inga defekta flaskor eller behållare passerar ut i den vidare produktionen”, säger Agrs VD Robert Cowden.

PilotVision-systemet kan användas som ett ensamt kontrollsystem eller som en del i konceptet Process Pilot, som är namnet på Agrs kompletta automatiserade övervakningskoncept för formblåsningsprocesser. Systemet kan också kombineras med Agrs speciella mät- och kontrollsystem av väggtjocklek och -profiler hos formblåsta PET-produkter, kallat PETWall Profiler.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-04-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Maskin och Utrustning Plastbearbetningsmaskiner

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK