...
Stora Enso och HP lanserar gemensam lösning för digitalt tryck på kartong

Stora Enso meddelar att man tillsammans med HP kommer att lansera en ny lösning för digitalt förpackningstryck på marknaden för konsumentkartonger.
Lösningen består av lackeringsenheten Stora Enso Lakka, utvecklad av Stora Enso, som integreras i en trycklinje tillsammans med HP:s nya HP Indigo 30000 Digital Press (bilden) – en 750 mm bred arkmatad tryckpress särskilt utformad för tryck av kartongförpackningar.


”Stora Ensos ledarskap inom förpackning och digitala lösningar och HP:s marknadsposition inom förpackningstryckpressar utgör en optimal kombination för att uppfylla behoven hos marknaden för falskartongförpackningar”, skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.

Samarbetet mellan Stora Enso och HP och utvecklingen av en produktionslösning baserad på HP Indigos nya generation av tryckpressar för breda format är tillkommet tack vare den stora potentialen för och avser att stödja behovet digitalt förpackningstryck.

Det första konkreta resultatet av samarbetet blir alltså den gemensam utvecklingen av en ny inline-tryckpress
med integrerad lackeringslinje. Den kommersiella lanseringen av genombrottslösningen, som integrerar HP Indigo 30000 Digital Press med Stora Ensos nya lackeringsenhet Stora Enso Lakka, är planerad till senare delen av 2013.

Den nya 750 x 530 mm HP Indigo 30000 Digital Press hör till HP Indigos nya generation digitala tryckpressar och är särskilt utformad och utvecklad för falskartongmarknaden. Den kan trycka på all kartong upp till en tjocklek på 600 mikroner och erbjuder en revolutionerande kapacitet inom digitalförpackning och klarar nästan alla typer av askar, höljen och blisterapplikationer.
En ytterligare fördel med HP Indigos teknologi, som har avgörande betydelse för förpackningstryck, är användningen av sju färgstationer som kan bytas mellan 4-, 5-, 6-, och 7-färgade processbläck, vitt bläck, specialbläck samt spotbläck. Detta möjliggör korrekt reproduktion av större delen av Pantoneskalan liksom av officiella varumärkesfärger. Indigo-tryckpressarna kan också trycka på metallkartong, vilket är av yttersta vikt för förpackning av premiumprodukter som exklusiva drycker och parfymer.

Stora Enso skriver i meddelandet att lackeringsenheten Stora Enso Lakka kommer att maximera processens produktivitet och erbjuda kunderna en modulär metod att uppfylla kraven för olika applikationsområden. Lackeringsenheten kan behandla ark i B2-storlek och använda vattenbaserat eller UV-lack för högklassiga falskartonger från 180 till 500 g/m2.
Stora Enso Lakka kommer att finnas tillgänglig som en modul till den integrerade produktionslinjen eller som ett självständigt system mot slutet av 2013.

Den integrerade produktionslinjen med den nya 750 mm breda digitaltryckpressen och inline-lackeringsenheten som moduler kommer att erbjuda en digital lösning för falskartongkonverterare, som passar naturligt in i deras befintliga produktionsmiljö med ett tryck- och lackeringsresultat motsvarande en offsetpress för förpackningar.

Stora Enso beräknar att leverera de första betaenheterna av den nya lackeringsenheten integrerad med HP Indigo 30000 sommaren 2013. För tryckare/konverterare som vill få ett konkurrenskraftigt försprång inom digital
förpackningsproduktion kommer HP och Stora Enso redan under 2012 att erbjuda en offline-lösning bestående av HP Indigos arkmatade tryckpressar för mindre format (HP Indigo 5600 och 7600 Digital Press) och Stora Ensos nyutvecklade lackeringsenhet Stora Enso Pinta för mindre format.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-05-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK