...
Walki lanserar ny tillverkningsmetod:
Laserskärning av alulaminerat papper ger mindre och bättre RFID-antenner
Walkis nya metod för tillverkning av RFID-antenner innefattar bland annat exakt tillskärning med laser.
Walki-4E-verksamheten i Jakobstad invigs av Walkis VD och koncernchef Leif Frilund, t.h. och Jakobstads stadsdirektör Mikael Jakobsson.

Finska Walki, som producerar tekniska laminat och skyddande förpackningsmaterial, har utvecklat en helt ny metod för tillverkning av RFID-antenner. Produktionen kommer att ske vid en nyinvigd specialanläggning i Walkis fabrik i finska Jakobstad.
Den nya metoden, som kallas Walki-4E, är en så kallad torr produktionsprocess utan kemikalier och med papper som substrat. Metoden innefattar en mycket exakt laserskärning av kretskortsmönster och den gör det också möjligt med dator-till-antenn-produktion.


Det traditionella sättet att tillverka RFID-antenner är i dag genom etsning, men där tycker Walki att utvecklingen har gått långsamt och man har därför sökt efter sätt att förenkla tillverkningsprocessen samtidigt som man velat använda sina kunskaper inom laminering.
Idén bakom Walki-4E går i korthet ut på att man skapar ett speciallaminat av aluminium på ett papperssubstrat, där aluminiumfolien skärs i mönster med laser.
Tekniken kan användas inte bara för tillverkning av RFID-antenner, utan för all tillverkning av flexibla kretskort..

”Vi anser att Walki-4E är det första genomförbara alternativet till etsning och att det kommer att leda till att branschen blir mer kostnadseffektiv och hållbar”, säger Sami Liponkoski, Business Line Manager på Walki.

Den exakta lasertekniken, som skär ut mönstren, ger möjlighet till mindre chips, bättre upprepning i produktionsprocessen och mer exakta antenner.
”Det löser inte bara vissa problem med exakthet, som etsning kan medföra, utan innebär även nya möjligheter till utveckling av antennerna och mikrochipsen”, säger Sami Liponkoski.

Digitalisering av produktionsprocessen, d.v.s. dator-till-antenn-produktion, leder till effektivitet och gör att mönstren kan varieras i det oändliga.
”Vår vision är att antennproduktionen till slut kommer att bli helt digital. Laser kan göra produktionsprocessen tio gånger snabbare och om man tar med i beräkningen vilken utveckling lasertekniken genomgår varje år är möjligheterna att producera flexibla kretskort med laser nästan oändliga”, säger Sami Liponkoski.

Den första produkten, tillverkad med Walki-4E-teknik som lanseras, är Walki-Pantenna, en UHF RFID-antenn, som kommer att vara klar för massproduktion under 2012.
”Vi befinner oss nu i uppstartsfasen för vår nya produktionslinje i Jakobstad i Finland och vi ser fram emot att introduceras på marknaden. Det finns ett stort intresse för vår produkt och vi är säkra på att den har kapacitet att förändra branschen”, avslutar Sami Liponkoski.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-06-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Etikett/Märkning Förpackningsmaterial Marknad Märknings- & Etiketteringsutrustning Maskin och Utrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK