...
Svenska Retursystem säkra på att de har rätt

För ett par veckor sedan berättade vi här på Packnyheter.se om den till synes oändliga diskussionen om vad som är bäst för miljön, wellpapplådor eller returlådor av plast. Svenska Retursystem och Svenska Wellpappföreningen har inte oväntat helt olika åsikter om detta, och efter att SRS publicerat en rapport som talade till plastens fördel, svarade Wellpappföreningen. Nu kontrar SRS på detta svar.

Så här skriver Conny Swahn, försäljnings- och marknadschef på Svenska Retursystem:
 
”Svenska Retursystem förenklar, effektiviserar och miljöanpassar den svenska dagligvarubranschen genom att driva och utveckla emballagesystem som bygger på återanvändning istället för engångsanvändning. I systemet levereras konsumentprodukterna i returenheter som återanvänds till fördel för miljön i stället för att levereras i engångsemballage.
Med anledning av ett pressmeddelande från Svenska Retursystem som publicerats om att användning av returlådor minskar koldioxidutsläppen med 44 procent, ställde Lennart Uhlmann, vd för Svenska Wellpappföreningen, några frågor om hur uträkningen har gjorts. Dessa inlägg publicerades nyligen på Packnyheter.se (läs här).

Jämförelsen bygger på en livscykelanalys för Svenska Retursystems returlådor. Analysen har tagits fram av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik AB, på uppdrag av Svenska Retursystem. Syftet med analysen var i första hand att för vårt eget miljöarbete kartlägga miljöeffekterna av vårt retursystem, inte att jämföra med well eller andra alternativ. Analysen är grundlig och tar upp miljöeffekter från hela kedjan, från utvinningen av råvaran för att producera returlådorna till återvinningen av dem.
Analysen har tagit hänsyn till alla de faktorer som Lennart Uhlmann nämner som viktiga för att beräkna miljöeffekterna:

 
– Miljöpåverkan vid tillverkning och destruktion av plastbackar
 
– Transporter av returlådor
 
– Kemikalieanvändning vid rengöring av returlådor
 
– Wellförpackningarnas höga återvinningsgrad (85 procent)

Faktum är att analysen går väldigt mycket djupare än så. I beräkningarna har vi utgått från utvinningen av råvaran för framställning av returlådorna, vidare till produktion och användande av returlådan inom retursystemet. Alla transporter mellan producenter, butiker och tvättanläggningar har tagits med i beräkningen, liksom miljöpåverkan vid tvätt av lådorna. Trasiga lådor återvinns och transporter och övrig miljöpåverkan i samband med återvinningen är medräknade.
Uppgifter om wellkartongernas miljöpåverkan är baserade på uppgifter hämtade från Livsmedelsverkets rapport 18, år 2011, ”Klimatpåverkan och energi-användning från livsmedelsförpackningar”, där bland annat wellkartongernas återvinningsgrad är medräknad”.

Sista ordet är med största sannolikhet inte sagt i frågan.


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2012-08-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK