...
Munksjö och Ahlstrom skapar världsledande bolag inom specialpapper

Svenska Munksjö AB går samman med finska Ahlstroms affärsområde Label and Processing och skapar ett nytt företag inom specialpapper – Munksjö Abp – med ca 11 miljarder kronor (1,3 miljarder euro) i omsättning.
Jan Åström (bilden), idag VD och koncernchef för Munksjö, blir VD och koncernchef för det nya bolaget.


"Sammanslagningen är ett naturligt nästa steg i Munksjös strategi att bli ett världsledande specialpappersföretag. Förvärvet kommer att leda till stärkt konkurrenskraft och effektivitet och föra med sig ytterligare tillväxtmöjligheter för företaget, såväl organiskt som strategiskt", säger Jan Åström.

Det nya företaget, som blir världsledande inom specialpapper, får säte i Finland men huvudkontor i Stockholm.

Munksjö AB är ett företag inom specialpapper med säte i Stockholm. Bolagets huvudägare är private equity-fonden EQT III. Munksjö har cirka 1.800 anställda och 10 produktionsanläggningar i Europa och Asien. De huvudsakliga produktområdena utgörs av dekorpapper, slipbaspapper, elektrotekniska papper och långfibrig specialmassa.

Ahlstroms affärsområde Label and Processing har cirka 1.500 anställda och 6 produktionsanläggningar i Europa och Sydamerika. Dess huvudprodukter är release liners, självhäftande etikettpapper, baspapper för metalliserade etiketter, material för flexibla förpackningar, dekorpapper, mm. De produktionsanläggningar, som kommer att ingå i transaktionen, är Osnabrück i Tyskland, La Gere, Rottersac och Stenay i Frankrike, Label and Processing i Turin, Italien och anläggningen för Coated Specialities i Jacarei, Brasilien.

Munksjö skriver i ett pressmeddelande att de två verksamheterna passar strategiskt väl samman, båda med specialpapper som kärnverksamhet, vilket skapar en plattform för fortsatt tillväxt. Det nya sammanslagna bolaget kommer att bli ett av världens största inom specialpapper, med starka marknadspositioner inom attraktiva segment.

Efter transaktionen kommer Munksjö Abp att kunna erbjuda sina globala kunder ett unikt produkterbjudande inom ett stort antal fiberbaserade, industriella tillämpningar och konsumentdrivna produkter. Fusionen förväntas också skapa synergier i form av kostnadsbesparingar och effektiviseringar. De årliga synergierna, när de genomförts fullt ut, beräknas uppgå till mellan 25 och 30 miljoner euro.

Aktieägarna i Munksjö har godkänt den planerade sammanslagningen. Transaktionen kräver dessutom godkännande av en extra bolagsstämma i Ahlstrom Corporation, som planeras hållas i november 2012.
Affären som beräknas vara slutförd under första kvartalet 2013, förutsätter ett godkännande från relevanta konkurrensmyndigheter inklusive EU-kommissionen. Dessutom kommer Ahlstroms verksamhet i Brasilien att överföras till Munksjö Abp i en separat transaktion, som beräknas vara slutförd i slutet av andra kvartalet 2013.

Efter den föreslagna transaktionen kommer Munksjös nuvarande aktieägare tillsammans inneha cirka 29 procent av det nya bolaget och Ahlstroms nuvarande aktieägare kommer att äga cirka 50 procent. Institutionella investerarna Varma och Ilmarinen liksom Ahlstrom och EQT, har erbjudits aktier genom en riktad nyemission om 100 miljoner euro. Den riktade nyemissionen är fulltecknad. Det nya bolaget är helt finansierat och förväntas ha en nettoskuld på cirka 300 miljoner euro vid börsnotering, vilket leder till en kapitalstruktur väl i linje med konkurrenterna.

Sammanslagningen av Munksjö och Ahlstroms affärsområde Label and Processing är den andra stora företagsfusionen på den nordiska pappersmarknaden på kort tid – det är bara drygt två månader sedan vi nåddes av nyheten att Billerud köper kartongtillverkaren Korsnäs av Kinnevik (läs här)!


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-08-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Köp/Försäljning/Samgående

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK