Häromdagen rapporterade vi om att en professor vid Harvarduniversitetet i USA utvecklat ett ätbart material, som kan användas som förpackningsmaterial för livsmedel och drycker (läs här) och nu nås vi av ännu en nyhet på området: det är USA-företaget MonoSol som lanserar den ätbara filmen Vivos, som kan användas som förpackningsmaterial till livsmedelsprodukter, som ska lösas upp i vatten eller någon annan vätska.
Den ätbara Vivos-filmen löses upp i såväl kall som varm vätska och den upplösta filmen kan utan problem förtäras tillsammans med det aktuella livsmedlet. Vivos-konceptet lämpar sig för portionsförpackningar av produkter som ska lösas upp i en vätska – tack vare att förpackningen/filmen löses upp slipper man såväl verktyg och utrustning för att öppna förpackningarna som kvittblivning av använt förpackningsmaterial.
Exempel på produkter, som kan portionsförpackas i Vivos-film är saft- och juicekoncentrat, snabbkaffe, såser, soppor, kakao, pasta, gryner, matlagningstillsatser, färgämnen, enzymer och vitaminer samt jäst, m fl., m fl.
MonoSol skriver i ett pressmeddelande att den patentsökta Vivos-filmen är tillverkad av en speciell blandning av ingredienser från livsmedelsområdet och att den transparenta filmen är lukt- och smakfri, när den konsumeras. Filmen har goda barriäregenskaper mot syre och bra mekaniska egenskaper, som gör att den kan användas för tillverkning av hållbara påsar av olika storlek för fyllning med livsmedels- och dryckesprodukter. Påsarna kan formas och förpackas med befintlig konverteringsteknik.
Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com