...
Stora Enso lanserar sin CKB-kartong med biobaserad polyetenbeläggning

Förpackningskartongen CKB® från Stora Enso Skoghalls Bruk finns nu tillgänglig med polyetenbeläggning tillverkad av förnybara råvaror. Det skriver Stora Enso i ett pressmeddelande.
Tillverkningen av en kartong med denna beläggning möjliggjordes genom ett samarbete med det svenska företaget Trioplast/Ekmans.
Den första konsumentprodukten, som kommer att säljas i förpackningar med den nya beläggningen, är fiskgratänger från den norska fiskkoncernen Domstein ASA producerade i Kungshamn i Sverige (bilden).


För användaren Domstein har hållbarhetsfrågor högsta prioritet och företagets miljöpolicy lyder "verksamheten skall vara skonsam för miljön och ha en hög miljöstandard."
"Det är viktigt för Domstein att hitta olika sätt att erbjuda konsumenterna miljövänliga alternativ. Vi ser på produkten och förpackningen som en helhet och söker nya lösningar för dem båda", säger Ulrica Wahlund, försäljningschef på Domstein i Sverige.

De nya fiskgratängförpackningarna kommer att lanseras i början av år 2013.

Polyeten (PE) är världens mest använda plasttyp och används allmänt som fukt- eller fettbarriär i förpackningskartonger. Materialet för den biobaserade PE-beläggningen för CKB® tillverkas med utgångspunkt från brasilianska sockerrör. Den biobaserade PE-plasten har exakt samma egenskaper som traditionell polyeten med fossilt ursprung och lämpar sig därför för en mängd olika användningsområden.

"Att utöka vår produktportfölj med en barriärbeläggning av förnybart material ligger helt i linje med vår mission att erbjuda våra kunder hållbara och innovativa förpackningsmaterial. Vi ser ett ökande intresse för hållbara barriärbeläggningar på marknaden, och fördelen med denna biobaserade polyeten är att den har exakt samma egenskaper som fossilbaserad polyeten. Kunden kommer inte att märka någon skillnad i fråga om egenskaper och laminatet kan återvinnas som vanligt", säger Fredrik Werner, Market Support & Product Manager på Skoghalls Bruk.

Trioplast är en ledande europeisk producent av polyetenfilm med nästan 1.450 anställda i nio länder.
"För vår leverantör Braskem är Trioplast en pålitlig partner med djupgående kunskap och kapacitet att marknadsföra sina polyetenprodukter för krävande slutanvändning. På sikt är det fullt rimligt att tänka sig polyeten tillverkad av råvaror från nordiska skogar. Under tiden går Trioplast vidare genom att lansera produkter tillverkade på andra håll under varumärket TriogreenTM. Vårt samarbete med Stora Enso gör det möjligt att lansera Triogreen i kombination med träbaserad förpackningskartong och därmed göra biobaserad polyeten tillgängligt för en bredare marknad", säger Pär Wik, marknadsföringschef på Trioplast/Ekmans.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-10-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Kartong Kartong Livsmedel Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK