...
Svenskt-finskt samarbete gav nya franska kaffepods

Finska Walki Group, som tillverkar förpackningsmatrerial och tekniska laminat, har fått ett utmanande uppdrag från franska Malongo, som tillverkar lyxkaffe. Malongo ville ha ett nytt sätt att förpacka sina ”pods” till kaffemaskiner och Walkis roll i projektet var att leverera en barriär för kaffepodens ram och ett pappersbaserat förpackningsmaterial för de enskilda podsen.
Svenska Korsnäs bidrog med det termoformbara pappret för förpackningen medan Walki utvecklade den speciella beläggningen och resultatet blev miljövänliga och återvinningsbara kaffepods, som också bevarar kaffearomen.


”Det är mycket svårt att förpacka kaffe, eftersom det utvecklar en massa gaser och man måste kunna stänga in aromen i poden för att skapa den perfekta koppen kaffe”, säger Marie Barge, säljchef på Walki i Frankrike.

Den kombination, som användes för kaffepodsens pappring, var Walki®Pack Bio X, en oxo-bionedbrytbar och ogiftig polymerbeläggning på papp. Därefter packas poden i en individuell förpackning som ska vara återvinningsbar, men framför allt utgöra en gas-, arom-, fukt- och ångbarriär. Dessutom ska den vara termoformbar, värmeförseglingsbar, peelable, erbjuda bra tryckegenskaper och vara oxo-bionedbrytbar.

”Vi gjorde en massa provkörningar, när vi utvecklade produkten och till slut lyckades vi skapa den speciella beläggningen för produkten, som uppfyller Malongos behov ur ett hållbarhetsperspektiv och garanterar kaffeproduktens höga klass”, säger Marie Barge.

För Walki innebär det lyckaded uppdraget med Malongos kaffepods att man tagit sig in på en ny marknad och nu ser många nya möjligheter för termoformbara förpackningar.

”Vi kan nu erbjuda våra kunder en helt ny sort av belagt papper som är termoformbart. Ännu har vi inte verkat på en sådan marknad, men nu har vi möjligheten att erbjuda termoformbara förpackningar även till andra kunder, som ska förpacka olika livsmedel, inklusive ostar och andra mejeriprodukter”, avslutar Marie Barge.

Kaffeföretaget Malongo grundades 1934 i Nice, Frankrike. Trots att malet kaffe och bönor fortfarande är Malongos kärnverksamhet, har försäljningen av kaffepods rusat i höjden och utgör i dag 36 procent av Malongos försäljning. Deras kaffepods har fram till nu varit tillverkade av plast, men under senare år har familjeägda
Malongo arbetat hårt för att minska mängden förpackningsmaterial och använda främst återvinningsbara material och i december i år kommer man nu att lansera de nya pappersbaserade podsen från Walki/Korsnäs.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-10-23

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK