...
Multivac ansluter sig till tyskt hållbarhetsinitiativ

Internationella förpackningsmaskinkoncernen Multivac, med huvudkontor i Wolfertschwenden, Tyskland, har anslutit sig till Blue Competence Sustainability Initiative, som lanserats av tyska ingenjörsföreningen VDMA.
Initiativet ska lyfta fram de starka sidorna i den tyska maskinverkstadsindustrin i alla frågor som rör hållbar utveckling, exempelvis olika tekniker och processer, som minskar energiförbrukning, sparar råmaterial och minimerar utsläpp.
"Hållbarhet har länge varit en viktig del av vår verksamhet inom olika områden”, säger Valeska Haux (bilden), marknadschef på Multivac.


Ingenjörsföreningen VDMA är huvudsponsor till Blue Competence och Multivac är medlem i organisationens underfilialer för livsmedelshantering och förpackningsmaskiner.

”Ett exempel på vår hållbarhetsfilosofi är de omfattande återvinningsflöden som vi integrerat i tillverkningsprocessen av våra maskiner vid huvudanläggningen i Wolfertsschwenden, där metallavfall från tillverkningen av formdelar matas in i en sluten återvinningskrets. Vi driver också systematiskt projekt för att minska vatten- och energiförbrukningen och nyligen har också en rad olika projekt startats i syfte att använda regenerativ energi”, säger Valeska Haux.

I pressmeddelandet ger Multivac också exempel på några andra av sina hållbarhetsprojekt:

2010 presenterade Multivac "E-Concept", som är en serie rullmatade maskiner, vilka förbrukar upp till 25 procent mindre energi än jämförbara förpackningsmaskiner. Som en del av detta koncept ersattes pneumatiskt drivna moduler med elektriska system, som är betydligt mer energieffektiva. Den innovativa formnings- och förseglingsprocessen förbrukar varken tryckluft eller kylvatten.

Multivac har också utvecklat en banbytande teknologi för högtrycksbehandling (High Pressure Processing, HPP) som används för att reducera mängden skadliga bakterier i livsmedel och betydligt förlänga dess hållbarhet utan tillsatser. Teknologin, som rönt stor uppmärksamhet världen över, bidrar till minskat avfall och innebär att man slipper använda konserveringsämnen.

Multivac hjälper också sina kunder att minska sin konsumtion av förpackningsmaterial. Ett exempel på detta är Multivacs samarbete med Abba Seafood, som ville ersätta sina traditionella plåtburkar med vacuumformade plastförpackningar. Den positiva miljöeffekten blev dubbel: dels är plastförpackningen mer miljövänlig än de traditionella plåtburkarna och dels minskar transporterna avsevärt, då de rullar med film, som formas direkt i förpackningsmaskinen är mindre skrymmande än färdiga plåtförpackningar.

Ett annat exempel på Multivacs hållbarhetsfilosofi är konstruktionen av företagets nya applikations- och träningscenter, som öppnas i Wolfertschwenden i slutet av 2012. Där ska kunder från hela världen kunna göra provpackningar och lära sig mer om teknologin. Multivac valde en särskilt energieffektiv byggteknik vid uppförandet av träningscentrat, där lokalerna inte värms av fossila bränslen utan av grundvatten. Spillvärmen från IT-avdelningen, kompressorer och vakuumpumprum matas tillbaka in i värmekretsarna via värmeåtervinningsutrustningen
"Energibehovet i vårt nya applikationscenter uppgår bara till 40 - 50 procent av vad en traditionellt konstruerad byggnad behöver", säger Valeska Haux.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2012-11-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK