...
10-årsjubileum i Norrköping:
Pantamera-fabriken har nu tagit emot 12,5 miljarder burkar och PET-flaskor
Den här bilden illustrerar hur mycket energi man kan spara genom att panta sina dryckesburkar. Klicka i bilden för större bild!

För tio år sedan invigdes i Norrköping en av Europas största och modernaste anläggningar för hantering av pantbelagda burkar och PET-flaskor. Under det decennium som gått har Pantamera-fabriken tagit emot cirka 12,5 miljarder burkar och PET-flaskor i en ständigt ökande takt.
”Varje burk och PET-flaska, som pantas, bidrar till energibesparing. Genom att panta våra burkar och PET-flaskor har vi under de här tio åren gjort en energibesparing på cirka 2,5 miljarder kilowattimmar, vilket motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för en halv miljon svenska hushåll”, säger Katarina Lundell (bilden), kommunikationschef för Pantamera.


När pantsystemet infördes på aluminiumburkar för snart 30 år sedan återvanns omkring 60 procent av alla burkar. Idag ligger den siffran på cirka 90 procent.
”Vi är ännu inte klara med statistiken för 2012, men allt pekar på att vi sätter nytt pantrekord i år igen”, säger Katarina Lundell.

Återvinningen har ökat konstant de senaste tio åren och enligt Katarina Lundell finns det flera anledningar.
”Det handlar självklart om att vi blir alltmer medvetna om de miljöutmaningar vi står inför. För oss gäller det att bidra till ökad kunskap och att se till att göra det enkelt för människor att gå från tanke till handling. Därför satsar vi mycket på att öka tillgängligheten bland annat genom samarbeten med handeln, kommuner, föreningar och olika organisationer”, säger hon.

De senaste åren har Pantamera arbetat för att öka tillgängligheten till pantsystemet för konsumenterna. Idag finns det drygt 8.000 ställen där man kan lämna sin pant och av dessa är drygt 3.000 butiker med pantautomater.
”Vi försöker helt enkelt att anpassa pantsystemet till hur samhället ser ut i dag med de nya konsumtionsmönster vi har. Idag konsumeras allt mer dricka utanför hemmet, det vi brukar kalla on-the-go-konsumtion. Då är det naturligtvis viktigt att man kan göra sig av med sin burk eller PET-flaska på ett enkelt sätt. Ju lättare det är att göra en miljöinsats desto bättre”, säger Katarina Lundell.

Pantamera har också inlett samarbeten med olika turistanläggningar, bland annat i fjällen och på campingplatser. Man samarbetar också med ett 50-tal kommuner, idrottsföreningar, festivalarrangörer, djurparker, flygplatser, restauranger och bensinstationer, för att nämna några.
”Vi är ständigt på jakt efter nya samarbeten för att göra det så enkelt som möjligt för alla att panta och på så sätt göra en miljöinsats som gör skillnad”, avslutar Katarina Lundell.

Pantning av burkar och PET-flaskor sparar inte bara energi utan det minskar även koldioxidutsläppen. Genom att återvinna aluminium istället för att nytillverka minskar man koldioxidutsläppen med 10 ton per ton återvunnen aluminium. När det gäller återvinning av PET-material ligger samma siffra på cirka 2 ton koldioxid per ton återvunnen plast.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Förpackningsmaterial Livsmedel Livsmedel Marknad Metall Metall Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK