...
Dansk innovation löser problemet med pallettering av koniska hinkar
DAN-Palletisers MK4 kan utan problem hantera och mönsterplacera koniska burkar och hinkar på pall och utan att behöva lyfta dem ”i håret”.

Koniska burkar och hinkar används inte bara inom färg- och lackindustrin utan i dag finns denna förpackningsform även inom andra produktområden, exempelvis livsmedel eller byggmaterial.
Koniska burkar och hinkar är emellertid en utmaning, när det kommer till materialhantering och därför har välkända danska palletteringsexperten DAN-Palletiser ägnat två år åt att utveckla en palletteringsanläggning för säker och effektiv hantering av koniska burkar och hinkar.


Pallettering av koniska burkar och hinkar i metall har i många år varit en stor utmaning och hanteringen har inte blivit lättare, då man nu även har börjat använda koniska burkar och hinkar i plast/metall till matvaror, som kan väga upp till 25 kg per enhet. Dessutom finns det även fyrkantiga koniska plastburkar, som används till exempelvis godis.

”Det har varit svårt att fullautomatisera lastningen på pall med koniska burkar och hinkar med önskad säkerhet och kapacitet och samtidigt se till att skona medarbetarna för utslitande och tunga lyft”, säger Knud Jensen, VD i DAN-Palletiser A/S.

Det danska företaget har nu löst problemet med effektiv och säker pallettering av koniska förpackningar genom att man utvecklat en ny palletteringsmaskin, som fått beteckningen MK4 olch som finns i två fullautomatiska varianter, en med manuellt pallskifte och en med automatisk palltransport.

”Många av våra kunder har försökt att lösa utmaningen med hjälp av en robot, som lyfter hinkarna med vakuum, eller genom att använda ett komplicerat griphuvud, men ju tyngre produkterna blir och ju högre kapacitet, som önskas, desto mera ostabil blir lasten på pallen. Men med vår nya palletteringsmaskin kan produkterna varsamt placeras på pall i önskat mönster utan att de behöver lyftas ’i håret’”, förklarar Knud Jensen.

Utvecklingen av palletteringsmaskinen MK4 är resultatet av ett fruktbart samarbete mellan DAN-Palletisers tekniska medarbetare kompletterat med goda råd från företagets kunder. DAN-Palletiser har redan sålt ett antal MK4 palletterare och har dessutom en demomaskin stående på fabriken i danska Vemmelev, där kunder kan få provköra palletteraren med egna produkter.

För kunder som inte vill investera i en egen palletterare har DAN-Palletiser dessutom ett leasingkoncept, där man hyr ut maskinerna till kunderna, men själva står för hela risken.

”Som enda verksamhet i Skandinavien erbjuder vi våra kunder att hyra en palletterare. Från beställning till igångsatt produktion tar det som längst 14 dagar och maskinen betalar sig redan från dag ett, eftersom det inte kostar något att få den installerad”, säger Knud Jensen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-03-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Maskin och Utrustning Pallettering/sträck-& krympfilm

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK