...
LRF-appen visar matens ursprung
Med hjälp av den nya appen kan konsumenten scanna en livsmedelsförpackning och få besked direkt i mobilen om produktens ursprung.

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) har tagit fram en app till smartphones, som hjälper konsumenterna att direkt i mataffären ta reda på om en livsmedelsprodukt innehåller svensk råvara eller inte.
Med sin smartphone scannar konsumenten streckkoden på produktens förpackning och får då uppgifter om ursprunget direkt i mobilen.
Appen, som fått namnet ”Bonde på köpet”, ingår i den större LRF-satsningen ”Våga fråga – Få en bonde på köpet”, där man vill öka kunskapen om svenska råvaror hos konsumenterna.


LRF skriver i ett pressmeddelande att konsumenternas intresse för matens ursprung är stort, inte minst efter den senaste tidens nyheter om hur det fuskas med vår mat.

En ny Novus-undersökning, gjord på uppdrag av LRF, visar att 83 procent av befolkningen tycker det är viktigt att få reda på en råvaras ursprung, när de handlar mat. 75 procent tycker det är mycket eller ganska viktigt att råvaran är svensk och kommer från en svensk bondgård. De främsta skälen som anges är att man vill stödja den svenska bonden, en svensk livsmedelsproduktion och en levande landsbygd, miljö- och klimatskäl samt omsorg om djuren.

Tillsammans med appen kommer en ny webbplats, www.bondepakopet.se, att utgöra grunden för satsningen. Här ska det, på en virtuell bondehylla, finnas fakta om de varor som appen kan skanna, men också information om produkter som säljs i gårdsbutiker men inte har streckkod.

På webbplatsen kommer man även att hitta webb-TV samt ”Veckans bonde” och ”Bondetestet”. ”Veckans bonde” är ett möte med olika bönder och deras vardag runt om i landet och i ”Bondetestet” kan konsumenten testa vilken bondetyp han eller hon är, samtidigt som man får information och kunskap om bondeyrket
I webb-TV-inslagen kan man se hur LRF tillsammans med några för svenska folket kända personer vill sprida kunskap om hur råvaror odlas och djur föds upp i Sverige.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Livsmedel Marknad Övriga Övrigt Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK