...
Nedskräpade återvinningsstationer bevakas av professionella väktare
Vid flera av Malmös återvinningsstationer har man problem med nedskräpning, etc. – och i vissa fall har man helt enkelt fått stänga ner de värst drabbade stationerna.
Annica Dahlberg är informationschef på FTI.

I Malmö har man länge haft problem med nedskräpning och felaktig avfallshantering vid många av stadens återvinningsstationer. Den gångna vintern bytte man till nya typer av behållare, vilket lett till en viss minskning av nedskräpningen.
Men situationen är inte bra och nu har Förpacknings- och Tidningsinsamlingen (FTI) i samråd med Malmöpolisen tagit det drastiska steget att låta professionella väktare bevaka återvinningsstationerna, för att på så sätt förhoppningsvis komma till rätta med nedskräpningen och avskräcka de som inte följer regler och bestämmelser!


FTI har identifierat 12 återvinningsstationer i Malmö, där nedskräpningen är som värst. Det handlar i första hand om grovsopor och hushållssopor som ställs utanför behållarna och som absolut inte får lämnas där.
För att försöka stoppa den olagliga nedskräpningen inledde FTI den 25 maj en kampanj i Malmö, som innehåller tre olika metoder för att angripa nedskräpningsproblematiken.
Den ena metoden innebär alltså att väktare fram till mitten av juli ska bevaka stationerna. Om de upptäcker någon som inte följer bestämmelserna ska de i första hand försöka tala personen till rätta, men de har också befogenhet att göra anmälan. Väktarbevakningen av de 12 återvinningsstationerna sker i samråd med polisen i Malmö.
En andra metod, som ska testas i Malmö, är ökad information till de närmast kringboende samt på avfallsbehållarna. Detta ska testas vid fem av de värst drabbade återvinningsstationerna i Malmö.
Slutligen erbjuds hushållen i Malmö att till sina smartphones ladda ner en speciell app från ”Håll Sverige Rent”, där man kan ta bilder på nedskräpning och rapportera denna.

Utfallet av kampanjen och de tre metoderna för att stoppa nedskräpningen vid Malmös återvinningsstationer ska utvärderas i augusti.
”Vår ambition är att vi tillsammans med de boende i Malmö ska kunna få en trygg och trevlig miljö runt våra behållare”, säger FTI:s informationschef Annica Dahlberg.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-05-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Marknad Övriga Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK