...
European Bioplastics vill ha straffskatt eller förbud på oljebaserade plastkassar
Exempel på bärkassar med minst 50-procentigt bioplastinnehåll, som i dag finns på den mellaneuropeiska marknaden. T.v. en varukasse från tyska återförsäljaren Rossman och t. h. från österrikiska Hofer.

”Förbjud eller beskatta varukassar tillverkade helt av oljebaserad plast!” Det förslaget förs nu fram av den europeiska bioplastorganisationen European Bioplastics inför EU-kommissionens förestående förslag kring användandet av engångsbärkassar i plast.
Organisationen konstaterar att en övergripande minskning av förbrukningen av plastkassar skulle vara viktig för att öka resurseffektiviteten och föra Europa mot en mer hållbar ekonomi. Därför föreslår man att oljebaserade plastkassar beläggs med straffskatt eller i vissa fall till och med helt förbjuds.


För att i stället uppmuntra till användning av bioplastbaserade bärkassar föreslår European Bioplastics att varukassar som innehåller minst 50 procent bioplast generellt ska undantas från skatt eller förbud.

Plastkassar med högt innehåll av biologiskt nedbrytbart material ger ett väsentligt lägre koldioxidutsläpp än oljebasera plastkassar. Sådana varukassar kan dessutom användas en andra gång, nämligen som komposterbara påsar för organiskt avfall, menar European Bioplastics. De skulle då kunna bidra till att öka mängden insamlat organiskt avfall och förbättra kvaliteten på den kompost, som blir resultatet i länder där organiskt avfall samlas in.

”Varukassar i bioplast kommer att ses som en symbol för en resurseffektiv ekonomi”, säger European Bioplastics ordförande François de Bie.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2013-10-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK