...
Riksdagsmotion om ekonomiska incitament för miljöanpassade plastmaterial

Den moderata riksdagsledamoten Boriana Åberg från södra Skåne skrev i mars ett debattinlägg, där hon efterlyste ändrad lagstiftning och bättre ekonomisk stimulans för användning av mer miljövänliga plaster i våra förpackningar. Detta efter ett besök hos Polykemi i Ystad.
Det finns inga ekonomiska incitament för att vi i Sverige skall använda oss av mer miljövänliga plaster i våra förpackningar. Detta hämmar tyvärr utvecklingen inom förpackningsindustrin och dessutom bidrar inte den nuvarande lagstiftningen till att vi får en bättre miljö”, skrev hon bland annat i sitt debattinlägg, som du kan läsa i sin helhet här. Nu har hon tagit det ett steg längre och lämnat in en motion om detta till riksdagen.


Motion 2013/14:MJ377

Förslag till riksdagsbeslut
 
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre incitament för miljövänliga plastförpackningar.
 
Motivering
Sverige har kommit långt när det gäller enskilda människors vilja till att exempelvis återvinna sina använda glasförpackningar, metallförpackningar och batterier. Vi ligger långt fram inom teknisk utveckling, vi har en modern miljölagstiftning och är redan i dag bland de bästa länderna i världen på återvinning. Men vi ligger efter när det gäller återvinning av plast och satsningen på miljövänligare plastförpackningar. I Norge, Danmark och Finland finns klara ekonomiska incitament för producenterna att använda sig av miljövänligare plastförpackningar. Där gynnas producenten genom helt borttagna (i Norge och Finland) eller reducerade (i Danmark) förpackningsavgifter om förpackningen innehåller mer än 50 procent mineral.

I Sverige gör REPA (REgister för Producent Ansvar) ingen skillnad mellan förpackningar av oljebaserad plast och förpackningar av plast som innehåller mer än 50 procent mineral, trots att den mineralbaserade plasten har stora miljömässiga fördelar.

Utsläppet av växthusgas i koldioxidekvivalenter är mellan 2000-3500 kg/ton i det första fallet och 1100 kg/ton i det andra. I tillverkningen av konventionell förpackningsplast förbrukas nästan dubbelt så mycket vatten och energi som vid tillverkningen av polypropen med 50 procent mineral.

Under 2011 användes cirka 184 000 ton plastförpackningar i Sverige (pantflaskor ej medräknade). Om alla förpackningar som går att byta ut mot mineralbaserad plast byttes ut skulle vi spara 90 000 ton koldioxid, 2,3 miljoner kubikmeter färskvatten och nästan 600 GWh energi - som lagstiftningen ser ut i dag finns det dock inte tillräckligt starka incitament för att använda miljövänligare förpackningar.

Bättre ekonomiska incitament bör därför övervägas för att producenterna ska byta traditionella plastmaterial mot miljövänligare sådana. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 27 september 2013
Boriana Åberg (M)


Bo Wallteg

Editor-in-chief & Publisher
BO WALLTEG
bo@packnews.com

Publicerad: 2013-11-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Förpackningsmaterial

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK