...
Perstorp ändrar affärsmodell och varslar 111 medarbetare

Specialkemikoncernen Perstorp, som bland annat tillverkar komponenter till förpackningsplaster, varslar 111 medarbetare om uppsägning.
”Vi har haft en stabil utveckling av volymerna, men råvarupriser samt fasta och rörliga kostnader har ökat. Marginalerna har krympt”, säger Jan Secher (bilden), nytillträdd VD och koncernchef.


62 av de varslade är anställda i Sverige – 33 i Perstorp och 29 i Stenungsund. Varslen läggs i samband med att koncernen introducerar en ny affärsmodell, skapar en ny organisationsstruktur och koncernledning samt initierar ett besparingsprogram.

Perstorpkoncernens lönsamhet har försämrats under de senaste åren, varför omfattande förändringar anses nödvändiga.
”Vi planerar långsiktiga åtgärder för att förbättra lönsamheten, dessutom ser vi en förväntad övertalighet bland våra 1.500 medarbetare och ett varsel för 111 personer har därför lagts. Det är en mycket beklaglig situation och vi arbetar tillsammans med representanter från fackföreningar för att detta ska hanteras på ett respektfullt sätt”, säger Jan Secher.

Den nya affärsmodellen, som Perstorp ska införa, innebär att man skapar en mer kundorienterad organisation, uppdelad på två huvudområden.
”Det ena området omfattar försäljning av standardprodukter och det andra rör specialprodukter, där priset inte är avgörande utan vår kunskap, service och förmåga att arbeta nära kunderna”, säger Jan Secher.

Perstorp-koncernen verkar inom flera sektorer av specialkemimarknaden. Koncernens produkter används inom flyg-, sjöfarts-, färg-, kemikalie-, plast-, förpacknings-, verkstads-och byggnadsindustrin. Koncernen har cirka 1.500 anställda och tillverkande företag i Asien, Europa och Nordamerika. Försäljningen under 2012 uppgick till drygt 10 miljarder svenska kronor. Huvudägare är Perstorp Holding AB med säte i nordskånska Perstorp. Den 1 maj i år kommer huvudkontoret enligt ett tidigare beslut att flytta från Perstorp till Malmö.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2014-01-31

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Marknad Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK