...
Svensk kartong blir eleganta boxar till italienskt vin
Bästsäljande vinet Animante förpackas i eleganta ytterförpackningar, tillverkade i kartongen Performa Cream från Stora Enso Fors bruk.

Franciacorta har under de senaste femtio åren blivit en högt uppskattad region för mousserande vin i Italien. Ett av de äldsta kvalitetsvinhusen i regionen är Barone Pizzini, vars bästsäljande vin Animante förpackas i eleganta boxar gjorda av Performa Cream kartong från Stora Enso Fors bruk. 

”Barone Pizzini var det första vinhuset i Franciacorta, som införde ekologiska vinodlingsmetoder, och vi föredrar miljövänliga och hållbara tekniker och material i allt vi gör”, säger vinhusets taleskvinna Marta Piovani.

Förpackningen är formgiven av SGA Wine Design och den kännetecknas av naturliga färger i brunt och cream och ett textilliknande tryckmönster, som är behagligt att hålla i och inte visar några fingeravtryck. Kartongboxarna är också försedda med Barone Pizzinis foliepräglade vapensköld, ett arv från den habsburgska adelsfamiljen Pizzini, som anlände till Franciacorta år 1870.

Förpackningen trycks och tillverkas av Nuova Litocolor, som är specialiserat på högklassiga vin- och spritförpackningar. Kartongen, med en ytvikt på 230 gram per kvadratmeter, lamineras på wellpapp, för att uppnå styvheten, som krävs för att bära tunga flaskor. 

”I det här fallet trycker vi på baksidan av kartongen, vilket är rätt exceptionellt och krävande. Performa Cream ger alltid pålitliga resultat och har en tilltalande vit kulö,r som många av våra kunder uppskattar”, säger Andrea Zanotti, verkställande direktör för tryckeriet.

Idag finns över hundra vinhus i Franciacorta och produktionen av mousserande vin överstiger 15 miljoner flaskor om året. Det ställs många krav på förpackningarna och konverteraren Nuova Litocolor erbjuder en mängd tryck- och finishtjänster under sitt eget tak. Sömlöst samarbete med formgivaren och kartongdistributören Cartiera Lombarda är alltid lika viktigt för att tillfredsställa kundens specifika behov.

”Vår CTMP-kartong Performa Cream valdes för sina tryckegenskaper, vikbarhet och hållbarhet, med träråvara som kan spåras till hållbart skötta nordiska skogar”, säger Renato Somekh, General Packaging Sales Director på Stora Enso i Italien. 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Fors Bruk Kartong Kartongförpackningar konvertering Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK